Autor: Raigo Neudorf • 5. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõnajalad ja Tõnis Haavel asutasid Tuuletehnoloogia liidu

Eile Tallinnas kogunenud 25 tuuletehnoloogia arendamisega seotud ettevõtet asutasid Tuuletehnoloogia Liidu.

Ühingu eesmärk on korraldada tuuletehnoloogiate edasiarendajate ja tuuleenergia tootjate koostööd ning esindada nende huve. Ühingu liikmeskond hõlmab 75,4 % töötavatest või elektrivõrguliitumist omavatest tuuleenergia tootmisvõimsustest Eestis.

Tuuletehnoloogia Liidu juhatuse liikmeteks valiti Tõnis Haavel, Marek Jassik, Harry Raudvere, Andres Sõnajalg, Oleg Sõnajalg, Jaanus Tehver ja Hans Teiv.

„Meid on kokku toonud veendumus, et tuuletehnoloogiate innovatsioon suudab muuta tuule 10 aasta pärast majanduslikult konkurentsivõimeliseks fossiilsete kütustega. Oleme veendunud, et tuuleenergia kui tänane alternatiivenergia saab olema homne baasenergia,” ütles Tuuletehnoloogia Liidu eestkõneleja Hans Teiv.

Liidu teatel on Eestis kujunemas rahvusvahelises mastaabis arvestatav tuuletehnolooga tööstus, mis suudab toota ka multimegavatt-klassi tuulikuid. Üheks sellesuunaliseks saavutuseks Eesti ettevõtete poolt on multimegavattklassi kuuluv tuulik Eleon 3M116 võimsusega 3 MW. Tööstusharu integreerib kohaliku kõrgelt kvalifitseeritud insenertehnilise know-how komponentide tarnijate know-howga üle kogu maailma.

„Ei tasu jätta tähelepanuta, et keskkonda säästvad tehnoloogiad on maailmas infotehnoloogia kõrval teine megatrend ja tuuletehnoloogia on sektor, mis annab tööd hulgale kõrgelt kvalifitseeritud spetsialistidele,” lisas Teiv.

Liidu asutajad usuvad, et tuul on väikseima keskkonnamõjuga energiaallikas, mida aga käesoleval ajal ei ole võimalik Eestis veel baasenergiana kasutada, sest tuuletootmise väljund on ajas ebaühtlane. Selle tingivad seniste tuulikute madalad efektiivsus- ja töökindlusnäitajad ning siin peitubki tuuletehnoloogiate edasiarendajate peamine väljakutse.

„Usume, et stabiilsel, odaval ja fossiilsete kütustega majanduslikult konkurentsivõimelisel tuuleenergial on baasenergiana suur tulevik,“ teatas värske liit.

Tuuletehnoloogia Liit ei koopeeri Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni, vaid organisatsioonid täiendavad teineteist. Tuuletehnoloogia Liit keskendub ettevõtete grupile, kes ETEA juhatuses on esindamata – tuulest elektri tootmise tehnoloogia innovaatoritele ja ettevõtetele, kelle tuulepargid on arendus- ning ehitusfaasis.

Tuuletehnoloogia Liidu juriidilistest isikutest liikmed on Adepte OÜ. Alikonte OÜ, Arcus Konsultatsioonid OÜ, Axendo OÜ, BattleIT Group OÜ, DP Projektbüroo, Dynastia OÜ, Eesti Elekter AS, Eesti Kapital OÜ, Eesti Vara OÜ, Eleon AS, Enercom OÜ, Energia Agentuur AS, Energia Kapital OÜ, Estwind Energy OÜ, Estwind Engineering OÜ, Eurowind OÜ, Green Electric OÜ, Kindel Vara OÜ, Meritreid OÜ, Powerwind OÜ, Pro Kapital OÜ, Stacey OÜ, Tartu Hoiu-Laenu Ühistu, Advokaadibüroo Tehver & Partnerid. Tuuletehnoloogia Liitu koondavad oma tegevused MTÜ Eesti Tuuleenergeetika Liit ja Elektrituruseaduse menetlemisel kaasa rääkinud Tuuleenergia Ühendus.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077