Autor: Raigo Neudorf • 28. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas toimub tarkvõrgu teemaline konverents

Elering korraldab koostöös Tallinna Tehnikülikooliga (TTÜ) 3. juunil tarkvõrgu minikonverentsi, kus antakse ülevaade käimasolevatest ja kavandatavatest lahendustest ning vahetatakse mõtteid koostatava tarkvõrgu rakenduskava üle.

„Tarkvõrk on energeetika homne päev, mis nõuab ideede genereerimist ja rakendamist juba täna,“ kommenteeris Eleringi strateegiajuht Kalle Kukk.

Tarkus elektri-, sooja- ja gaasimajanduses tähendab energiasüsteemides liikuva informatsiooni kättesaadavaks tegemist ja hõlpsalt kasutatavaks muutmist, mis võimaldaks aktiivselt kaasata kõiki turuosalisi, sealhulgas tootjaid, tarbijaid ja võrguettevõtjaid.

Läbipaistvus toob väiksemad energiakulud tarbijatele, uued ärivõimalused tootjatele ning optimaalsemad investeeringud võrguettevõtjatele. Lisaks avab see uutele tulijatel hulgaliselt võimalusi energiaturule sisenemiseks. Kokkuvõttes teenib see Eesti ja Euroopa Liidu energeetika- ja kliimaeesmärke, kuna paraneb varustuskindlus, tugevneb konkurentsivõime, energiatarbimine muutub taskukohasemaks ning väärtustatakse keskkonda.

Konverentsil näitavad oma mõtetega suuna kätte majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Timo Tatar, Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi ja Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist.

Konverentsil käsitletavate teemade hulka kuuluvad elektriturgude muutmine paindlikumaks, energiatarbimise juhtimise võimaluste kaardistamine ning virtuaalsete elektrijaamade rajamine, mille kohta jagavad teadmisi eksperdid Eestist ja kaugemalt. Tarkvõrgu kogemusi Rootsist jagab sealse elektri põhivõrguettevõtja esindaja.

Konverentsi paneelis tutvustatakse uut juurutamisel olevat energiaandmete jagamise platvormi Estfeed. Estfeedi projekti eesmärk on luua tark võrk, mis võimaldab turuosalistel saada turvaliselt ja läbipaistvalt andmeid energiatarbimisest, mõista tarbimiskohaga seotud vajadusi ja vastavalt sellele oma käitumist muuta.

Konverentsi käigus sündivad ideed kaasatakse Eesti tarkvõrgu rakenduskava koostamise protsessi.

Konverentsi ajakava on leitav siit.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077