Autor: Raigo Neudorf • 26. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAsse kavandatakse 685 meetri kõrgust elektrijaama

USAs plaanitakse rajada Arizona osariigi kõrbesse hiiglaslik elektrijaam ehk nn päikesetuuletorn, mis võimaldab toota energiat päikese, tuule ja vee abil, vahendab Tekniikkatalous.fi.

Solar Wind Energy Toweri eesmärgiks on Mehhiko piiri lähistele ehitada 685 meetri kõrgune elektrijaam, mille juurde kuuluks 120 turbiini ja piisavas koguses pumpasid, millest piisaks 9 miljardi liitri vee ringluses hoidmiseks.

Kavandatav elektrijaam toodaks elektrit päikese abil. Jaam pumpab vett torni tippu, mis muudab üleval oleva kuuma õhu raskeks ja paneb selle langema torni sisemusse. Torni alumisse ossa langenud õhk väljub turbiinidest 80 kilomeetrise tunnikiirusega. Sel moel on võimalik toota elektrienergiat sama suur hulk kui 405 ruutkilomeetrisele alale püstitatud tuulegeneraatorite abi.

Samas on selline tehnoloogia tõhusam kui eraldiseisvad päikese- või tuuleelektrijaamad, kuna see töötab ööpäevaringselt. Ainus, mida uus elektrijaam vajab, on kuum õhk ning seda Arizona kõrbes jagub.Elektrijaamas kasutusele võetavat tehnoloogiat on maailmas testitud juba enam kui sajandi vältel. Näiteks 1980-ndatel ehitati Hispaaniasse 195 meetri kõrgune testtorn, mis töötas 7 aastat, enne kui torm selle maha murdis.Kuigi kõnealune tehnoloogia on hea, on see samas ka kallis. Arizona projekti hinnaks on ca 1,5 miljardit USA dollarit ehk 1,1 miljardit eurot.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077