Autor: Kaisa Gabral • 21. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidu- ja mööblitöösturid tõstsid hindu

Statistikaameti teatel tõusid tänavu aprillis mullusega võrreldes enim hinnad mööbli ja puittoodete tootmises. Osa ettevõtjaid kinnitab hinnatõusu, kuid on ka neid, kes pole pidanud vajalikuks hindu tõsta.

“Jah, oleme küll hindu tõstnud, sest ka toormehinnad on tõusnud. Oleme hindu tõstnud alates teisest kvartalist. Kuid see tõus pole olnud üldine, see oleneb turgudest, kuhu me müüme,” rääkis puidutööstusettevõtte Eesti Höövelliist OÜ juhatuse esimees Andrus Rooks.

Ta lisas, et mõnel turul pole nende ettevõte hinda jällegi üldse tõstnud. Samas ei soovinud Rooks täpsustada, millistel turgudel hindu tõsteti ja millistel mitte. “Hetkel peast öelda ka ei oska, sest riike, kuhu müüme, on palju, see sõltub konkreetsest tootest, tööastmest ja toormest, mida kasutatakse, ühe mõõdupuuga ei saa võtta,” rääkis Rooks.

Järgnevatel kuudel tema sõnul ettevõttel hinnatõusuplaani pole. “Hetkel pole märke ka toormehinnatõusust,” põhjendas Rooks.

Nõudluse kasv lubab hinda tõsta. Kliendid on Rooksi sõnul suhtunud hinnatõusu rahulikult. “On oldud üldiselt mõistvad. Hindu saab tõsta siis, kui nõudlus kasvab. Kui turg liigub vastu­pidiselt, siis keegi ei mõista hinnatõusu põhjuseid,” rääkis Rooks.  Ta lisas, et mööbli- ja saetööstust ei saa tegelikult ühte patta panna, sest nad on väga erinevad. “Neid ei saa käsitleda ühtemoodi. ­Võib-olla ühel on vajadus hinnatõusuks suurem kui teisel,” lisas Rooks.

Ka Timbeco Woodhouse OÜ juhatuse liige ­Urmas Leisalu vihjas telefonis, et varsti võib ettevõttel olla vajadus hindu tõsta. “Aprilli kohta ei oska midagi öelda, aga kuna kõik sisendid kallinevad, riiklikul ja seadusandlikul tasemel, pluss materjalid ja elektrienergia, siis... aga ma rohkem ei sooviks sel teemal rääkida,” märkis Leisalu napilt.

Tiksoja Puidugrupp ASi ühe omaniku ja juhi Hanno Murrandi sõnul on teema nende ettevõttele raske ja ta ei soovinud sellest pikemalt kõneleda. “See pole meie jaoks lihtne teema, ma ei oska seda kommenteerida. See ei käi nii, et täna tõstan hinda, meil on need ikka pikad protsessid,” rääkis Murrand. Ta lisas, et kui nad hakkaksid näiteks täna hinda tõstma, siis algaksid sellel teemal alles läbi­rääkimised.

“Kui toormehinnad väga jõudsalt tõusevad, eks siis pole hinnatõusust pääsu,” ütles Murrand. Samas lisas ta, et ega hinnatõus meeldi ju kellelegi, ka klientidele mitte. “Tegeleme hindadega iga päev ja ma ei oska praegu öelda, kas ja millal me hindu tõstame,” märkis Murrand.

Väikesed mööbliettevõtted hindu ei tõsta

Mööbliproff OÜ omanik Janek Uustamm möönis, et nemad pole hindu tõstnud. “Meil on projektipõhised tööd, me ostame materjalid teatud hinnaga sisse. Meil ongi kõik hinnad erinevad, teeme tööd hinnapakkumiste põhjal. Kui meie hinnapakkumine kliendile sobib, siis sobib. Meil kindlaid numbreid pole, kõik projektid on erinevad ja ei saa üldistada nii,” rääkis Uustamm. Ta lisas, et hinnatõus võis puudutada pigem suuremaid ja mass­toodangut tegevaid ettevõtteid.

Kontori- ja kauplusemööblit tootva ASi Sarkop juhi ja ühe omaniku Priit Kerma sõnul nemad hindu tõstnud ei ole. “Teeme tööd projektide järgi ja meil on n-ö fikseeritud hind, see põhineb selle hetke kalkulatsioonis kasutatavatel hindadel. Kui sisendmaterjalide hinnad muutuvad, siis... ma ei ole hetkel küll kuulnud, et mingite materjalide hinnad oleksid meil muutunud. Me kasutame palju erimaterjale, mis on case by case hinnapäringud meie jaoks,” rääkis Kerma.

Samas lisas ta, et ka töö hinda pole nad klientidele tõstnud. Küll aga on tõstetud töötajate palku.  “Ise oleme pidanud küll palku liigutama sel aastal, ja mitte sugugi vähe,” rääkis Kerma.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077