Autor: Raigo Neudorf • 14. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus andmeportaal võimaldab energiakasutust tõhustada

Elering, Elektrilevi, VKG Soojus, Taastuvenergia Koda ja Ericsson Eesti arendavad targa energiavõrgu andmeportaali Estfeed, mille eesmärk on pakkuda turuosalistele välja võimalusi energiakasutuse tõhustamiseks.

Estfeedi andmevahetusportaali abil saavad võrguettevõtja, tootja ja tarbija omavahel paremini suhelda, energiatarbimisel kogutavaid andmeid analüüsida ning muuta need lõpptarbija jaoks paremini mõistetavaks ja kasutatavaks.

Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul aitab selliselt korraldatud tõhusam andmevahetus viia avatud elektrituru võimalused lihtsamini kõikide turu osapoolteni, sealhulgas tarbijateni.„Omades rohkem infot reaalsetest vajadustest, saab kasutada energiat tasakaalukamalt ja säästlikumalt ning saavutada ka kokkuhoidu energiakuludelt,“ sõnas Veskimägi.Esimesed rakendused andmevoo paremaks mõtestamiseks luuakse hiljemalt 2015. aastaks. Eleringi pakutav lahendus aitab kokku tuua paljud elektriturul aktiivsest osalemisest huvitatud energiatarbijad, kes ühiselt oleksid võrdväärsed partnerid ja konkurendid teistele turuosalistele.Elektrilevi rakenduse abil saavad aga ka energeetikahariduseta inimesed oma tarbimiskohas peakaitsme suuruse osas teadlikumaid ja kasulikumaid otsuseid teha, VKG Soojuse rakendus on võimeline tuvastama soojatarbimisega seotud energiakadusid ning Taastuvenergia Koja lahendus aitab koondada taastuvenergiaallikatest elektri mikrotootjad niinimetatud virtuaalseks elektrijaamaks, et elektriturul ühiselt tegutseda.Estfeedi andmeportaal on tulevikus avatud aga ka kõigile teistele arendajatele, kes soovivad pakkuda olemasoleva andmevoo baasil uusi teenuseid, mis energiakasutust tõhusamaks muudaksid. Kuna energiatarbimise andmeid on võimalik integreerida muude andmebaasidega, siis on kasutusvõimaluste hulk väga lai.Estfeed on Eleringi eestveetav ja Norra toetusprogrammist rahastatav projekt, milles osalevad partnerid nii energiataristu kui ka tootjate ja tarbijate poolelt, et muuta energiatarbimisega seotud andmed lõpptarbija jaoks mõistetavaks ja kasutatavaks.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077