Autor: Mari Mets • 14. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome sokitootja kolib tootmise Tallinna

Soome soki- ja sukatootja Nanso koondab vähenenud trikotaažinõudlusest langenud kasumlikkuse tõttu kodumaal ligi 60 töötajat ning kolib hiljemalt talveks pea kogu tootmise Tallinna.

Siin töötavad emafirma jaoks juba tütarfirma Nanso Group Eesti ja sidusfirma AGN.

Nanso koondab Soomes 62 töötajat, 41 neist Nokias asuvas tehases. Kauppalehtile antud intervjuus ütles Nanso tootmisjuht Leena Syrjälä, et see on vajalik firma konkurentsivõime ning kasumlikkuse tõstmiseks. Soomes on kodumaine nõudlus trikotaažtoodete järele vähenenud ning kasvu pole lähiajal näha. Firma käekäiku on mõjutanud suuresti ka nõudluse vähenemine Vene turul.

Ligi 80% Nanso tooteist õmmeldakse Nansole Tallinnas juba praegu allhanketöödena. Tootmise kolimine Tallinna toimub Syrjälä sõnul järk-järgult sügisel ning talve hakul. Ta lisas, et need muudatused on vajalikud, et tulevikus siiski tootmist ka Soomes jätkata.

Nanso Group Eesti juhi Andres Ergma sõnul kolib Soome emafirma osa trikooõmbluste üksusest Eesti firmasse AGN, millest kuulub Nanso OY-le 40 protsenti. Praegu teeb AGN Nansole allhanketöid.

AGNi juhatuse liige Olar Gofman jäi teemat kommenteerides napisõnaliseks. "Siin on väike müra, Soome Nansol on plaanis võib-olla midagi teha, aga see, et Soomest hetkel Tallinnasse osa tööd ära toodaks, ei vasta tõele. Neilt tulid ära ainult kümme inimest ja kusjuures needsamad kümme inimest töötasid ka siinsamas Eestis, nad pole Soomest ära tulnud," ütles ta.

Nanso senise 40protsendilise osaluse suurendamisest AGNis pole Gofmani sõnul juttu olnud.

Lisaks tavapärastele sokkidele ja trikotaažtoodetele arendab ja toodab Nanso OY näiteks ka massaažiefektiga ja kompressioonpõlvikuid. 95 protsenti Nanso Eesti toodangust läheks ekspordiks Skandinaaviasse, peamised kaubamärgid on Finnwear ja KS.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077