Autor: Romet Kreek • 3. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazprom on turuväärtuse hävitamise meister

Majandusbuumi ajal soovis Gazprom saada maailma suurima turuväärtusega ettevõtteks. Viimastel aastatel nende väärtus vaid kukub.

Aprillis 2007 keset ajaloo suurimat toorainete hinnarallit suurustas Gazpromi juhatuse aseesimees Aleksander Medvedev, kirjutab Bloomberg. Venemaa maagaasi ekspordimonopol pidi tema sõnul saama maailma suurima turuväärtusega ettevõtteks. Ta prognoosis, et kõige vähem seitsme aastaga neljakordistab ettevõtte turuväärtus triljonile dollarile.

Medvedevil on puudu 910 miljardit dollarit. Gazpromi turuväärtus kukkus 154 miljardi dollari võrra. Riigi suurosalusega ettevõtte turuväärtus on langenud järjest kolmandat aastat, kuna kompanii hakkas kulutama kõigele alates olümpiamängudest Sotšis kuni projektideni Siberis.

"Gazprom on väärtuse hävitamise meister," ütles New Yorgis asuva Firebird Managementi asutajapartner Ian Haque. "Ei ole vaid Gazprom see, kes ei suutnud saavutada eesmärki suurendada turuväärtust. See on Venemaa, kes kukkus läbi. Venemaa ei suutnud luua keskkonda, kus riigi osalusega ettevõtted saaksid funktsioneerida aktsionäridele kuuluvate ettevõtetena."

Kütusetööstuse eest vastutava Venemaa asepeaminstri Arkadi Dvorkovitši pressiesindaja Alja Samigullina keeldus kommentaaridest.

Gazpromi pressiesindaja Sergei Kuprijanov ütles eile, et triljon dollarit on kontekstist välja rebitud, kuna ettevõtte juhid prognoosisid võimalikku väärtustaset nafta hinna tõusu jätkudes. Ta ütles, et USA ja Euroopa poolt Venemaale Krimmi ülevõtmise järel kehtestatud sanktsioonid on avaldanud mõju Gazpromi aktsia hinnalangusele, mis on suurendanud selle alahinnatust võrreldes üleilmsete konkurentidega.

Tänavu on aktsia hoiutähe hind langenud New Yorgis 11%, 7,68 dollarile.

6. aprillil 2007 ütles juhatuse aseesimees Aleksander Medvedev intervjuus, et Gazprom tahab saada maailma väärtuslikumaks kompaniiks ning et triljoni dollarise turuväärtuseni jõutakse 7-10 aastaga. Ta ei öelnud, et see prognoos on seotud nafta hinnaga, mida kasutatakse Gazpromi müüdava maagaasi hinnareferentsina.

Nafta maksis eile Londonis asuval ICE Futures Europe börsil 104,79 dollarit barrelist. 2007. aasta päeval, mil Medvedev intervjuu andis, maksis nafta 68,24 dollarit barrelist.

Kümne aasta eest võttis naftatootja Rosneft üle tolleaegse suurima Venemaa naftatootja Yukos Oili, kui valitsus olid vangistanud ettevõtte asutaja Mihhail Hodorkovski. Mullu ostis Rosneft TNK-BP ehk BP Venema ühisettvõtte  55 miljardi dollariga.

"See on mistahes Vene riigifirma jaoks teema," ütles Allinaz Investmentsi fondijuht Oleg Popov, kes juhib miljardidollarilist fondi. "Gazprom on valitsuse välispoliitika ja sotsiaalpoliitika aktiivne tööriist, kus kulud kannab valitsuse asemel Gazprom, mis vähendab riigi eelarvekoormat."

Kulutades kolm miljardit dollarit olümpiamängudele ja miljardeid uutele gaasitorustikule, mis läheb Ukrainast mööda, teatas Gazprom, et neil ei ole piisavalt raha, et suurendada dividendi. Samal ajal on Vene valitsus külmutanud Gazpromi gaasi müügihinnad Venemaal ja on tõstnud makse.

"Gazpromi ei juhita kui kasumit maksimeerivat äri, vaid kõikvõimalike poliitiliste eesmärkide saavutamise vahendit," ütles Hermitage Capital Managementi asutaja William Browder.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077