Raigo Neudorf • 27. veebruar 2014
Jaga lugu:

Küberrünnaku saab tellida nii ekstöötaja kui konkurent

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) elutähtsate teenuste kaitse talituse juhataja Toomas Viira sõnul peavad ettevõtted mõtlema tõsiselt sellele, kuidas oma võrke kaitsta, kuna küberrünnakuid saavad tellida sisuliselt kõik. 

„Küberrünnakuid saab tänapäeval tellida ja teie vastu suunatud rünnakute tellijaks võivad olla nii teie endised töötajad kui konkurendid,“ ütles Viira ÄP Tööstusuudiste ja Tallinna Teaduspark Tehnopoli ühisseminaril „Kuidas moodsa tehnoloogia abil tootmise efektiivsust tõsta.“andmetel).

Viira kinnitusel näitab statistika, et kõige kiiremini kasvab küberrünnakute hulk just energeetikasektori ettevõtete suunal.„Energeetika sektori suunas on rünnakud suures tõusutrendis, samuti kriitilise tähtsusega tootmissektori suunas.“Näiteks kasvasid 2013. aastal küberrünnakud energeetika sektori ettevõtete vastu 111% ja kriitilise tähtsusega tootmissektori vastu 32% (Homeland Security

Viira sõnul ühendatakse aina enam seadmeid internetti ning ettevõtted teevad üha enam koostööd oma koostööpartneritega, kellele võimaldatakse tihtipeale ka ligipääsu oma ettevõtte võrkudele. See muudab aina olulisemaks küsimuse, kui hästi on kaitstud kõikvõimalikud uued võrku ühendatud seadmed kui ka võrgud ise.Kuna ettevõtete sõltuvus infotehnoloogiast on kasvanud oluliselt, kutsus Viira üles mõtlema sellele, mis juhtuks, kui teie ettevõttel poleks toimivaid IT- ja sideühendusi näiteks 10 minuti, 1 tunni, 1 päeva või 10 päeva jooksul.„2012. aastal rünnati Saudi-Araabia üht suurimat naftatootjat, eesmärgiga ettevõtte tootmine seisma panna. Rünnaku tulemusena suudeti halvata ligi 30 000 arvuti töö. Pahavara sisuliselt kustutas arvutite kõvaketta andmed,“ märkis Viira.Ettevõtte kontori pool oli ründe tulemusena maas nädal aega ning kuigi nafta- ja gaasitootmist ei suudetud „maha võtta“, oli ettevõtte jaoks tegu tõsise probleemiga.Kui rääkida elutähtsatest teenustest, siis Eestis on neid Viira sõnul registreeritud 42. Sinna hulka kuuluvad näiteks pangandus, vee-ettevõtete toimimine, energiatootjate toimimine jne. Enamik neist ettevõtetest sõltub sidest, ITst ja energiast.

Jaga lugu:
TÖÖSTUSUUDISTE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad tööstusuudised igal nädalal enda postkasti.

Tööstusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Harro Puusild
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24harro@toostusuudised.ee
Roberta Lupp
Roberta LuppTööstusuudised.ee sündmusedTel: 5331 0510roberta.lupp@aripaev.ee
Rain Jüristo
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077Rain.jyristo@aripaev.ee