Autor: Raigo Neudorf • 9. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri detsembri börsihind oli eelmise aasta madalaim

Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) andmeil langes NPS Eesti hinnapiirkonna hind eelmisel kuul 12,9 protsenti 36,84 euroni megavatt-tunnini ja oli eelmise aasta madalaim kuu keskmine hind.

Põhjamaade elektribörsi süsteemihind jäi keskmiselt 32,66 euro tasemele, olles langenud novembriga võrreldes 11 protsenti. Lätis ja Leedus toimus samal ajal kogu NPSi suurim hinnalangus, kui hind alanes viiendiku võrra 37,48 euroni megavatt-tunni kohta.

Madalaim oli elektri turuhind eelmisel kuul Taani hinnapiirkondades. Seejuures oli 24. detsembril Taani esimeses hinnapiirkonnas elektri hind miinus 6,28 ja teises piirkonnas miinus 3,63 eurot megavatt-tunnist ning madalaimaks tunnihinnaks kujunes miinus 62,03 eurot. Negatiivseid hindu esines ka teistel Euroopa turgudel. Negatiivseid hindu põhjustasid pühadega kaasnev madal tarbimine ja soodsad tuuleolud.Alates 6. detsembrist on prooviperioodi raames turu kasutuses Eesti ja Soome hinnapiirkondi ühendav merekaabel EstLink 2. NPS Eesti ja NPS Soome hinnad olid detsembris võrdsed 78,4 protsendil tundidest. Eesti ja Soome vaheliste ühenduste võimsusvood olid eelmisel kuul suunatud 90,5 protsendil tundidest Soomest Eestisse.Fossiilsetest kütustest elektri tootmist mõjutavate süsinikdioksiidi kvootide hinnad kerkisid detsembris veidi, jäädes vahemikku 4,48-5,02 eurot tonni kohta. Eestisse imporditud maagaasi kuu keskmine hind oli detsembris Eleringi hinnangul 29,46 euro tasemel megavatt-tunni kohta.13. detsembril toimus Läti ja Eesti süsteemihaldurite korraldatud esimene Eesti-Läti elektriühenduse ülekandevõimsuse osalise jaotamise ehk limiteeritud PTR-ide oksjon. Müügis olnud 50 megavatti ülekandevõimsust 2014. aasta igaks tunniks osteti hinnaga 6,35 eurot ning jaanuari igaks tunniks müügis olnud 150 megavatti ülekandevõimsust osteti hinnaga 0,45 eurot megavatt-tunni kohta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077