Autor: Raigo Neudorf • 9. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Algas EstLink 2 proovitööperiood

Eelmisel nädalal lõppesid edukalt 22. oktoobril alanud Eesti-Soome teise elektri alalisvooluühenduse EstLink 2 koormuse ülekanadega seotud süsteemitestid.

Süsteemitestide järel jätkub EstLink 2 toimimise kontroll prooviperioodiga, mis algas 6. detsembril ja vältab kuni 6. veebruarini tuleval aastal. Prooviperioodi ajal on ühendus elektrituru käsutuses. Kuna prooviperioodil jätkuvad testimistööd ja toimub süsteemi peenhäälestamine, võib ühenduse kasutamisel tulla lühikese etteteatamisega ette piiranguid.

EstLink 2 omab olulist mõju Eesti ja Soome vahelisele ülekandevõimsusele, parandades elektrituru toimimist ning suurendades ühtlasi varustuskindlust.EstLink 2 ülevõtmise järel on võimalik kahe riigi vahel elektrit üle kanda praeguse 350 megavati asemel 1000 megavatti. Suunal Soomest Eestisse on kuni Eleringi rajatava Kiisa avariireservelektrijaama teise etapi valmimiseni järgmisel aastal ühenduse võimsus piiratud 850 megavatini.

Tänavu sügisel lõpetasid Elering, Fingrid ja Nordic Energy Link kõnelused Eesti-Soome esimese elektriühenduse EstLink 1 omandi üle. Vastavalt allkirjastatud lepingule läheb EstLink 1 omand 30. detsembrist üle süsteemioperaatoritele.

Järgmise aasta veebruaris lõplikult turu käsutusse antava ühenduse EstLink 2 kogupikkus on ligi 170 kilomeetrit, millest 14 kilomeetrit moodustab õhuliin Soomes, 145 kilomeetrit merekaabel ning 11 kilomeetrit maakaabel Eestis. Kaabli mõlemas otsas asuvad konverterjaamad, mis muudavad vahelduvvoolu alalisvooluks ja vastupidi. Soomes on kaabel ühendatud ülekandevõrku Anttila alajaamas Porvoos ning Eestis Püssi alajaamas Ida-Virumaal.

EstLink 2 projekti kogumaksumus on ligi 320 miljonit eurot, mis jaguneb Fingridi ja Eleringi vahel. Euroopa Liit toetab projekti 100 miljoni euroga.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077