Eesti palgid Hiinas hinnas

Samal ajal kui Eesti saeveskeid valdab sesoonne palgipuudus, kasvab Eesti palgieksport. Võrreldes mullusega on Eesti palgieksport Hiinasse kasvanud viis korda.

"Põhjused, miks me ekspordime palki, on hind ja kvaliteet," ütles Hiina ekspordiga tegeleva OÜ Hansamets juhatuse liige Janek Kronberg. Hansametsa ajasid Hiinasse Eestis kehtivad kvaliteetinõuded: saekaatrid ei võta vastu suure diameetriga ülekasvanud palki - paljud saeveskid ei ole tehnoloogiliselt võimelised sellist palki töötlema.

Seetõttu läheb jämedam palk Hiinasse, kus hinnavõit kõiki kulusid maha arvestades on Eesti turuga võrreldes 10-20%. "Kui ma võrdlen Hiina lepingut ja Eesti tingimusi, siis igal juhul vean Hiina, rääkis Kronberg. "Puhas kasum Hiina ekspordil on 10-20%, mõne palgimõõdu puhul ka 40-50%."

Eelkõige  veab Hansamets Hiinasse üleküpsenud kuusepalki, millega Eestis ei oleks mitte midagi teha, kuid mis Hiinas läheb väga ilusti läbi. Toorme nappus annab tunda ka ehitusturul, kus on puudu kvaliteetsest saematerjalist. 

"Nõudlus on suurem kui pakkumine, see on kaasa toonud hinnatõusu," kirjutas AS Puukeskuse tegevjuht Atso Matsalu Puukeskuse pressiteates. Venemaalt on neil raske puitu saada, sest hinna poolest ei ole Eesti atraktiivne eksportturg, Eestisiseselt on aga saeveskitel materjalipuudus.

Loe lähemalt tänase Äripäeva vahel ilmunud Metsamajanduse eriväljaandest.

Osale arutelus

  • Merike Lees

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara