Autor: Merike Lees • 12. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti palgid Hiinas hinnas

Samal ajal kui Eesti saeveskeid valdab sesoonne palgipuudus, kasvab Eesti palgieksport. Võrreldes mullusega on Eesti palgieksport Hiinasse kasvanud viis korda.

"Põhjused, miks me ekspordime palki, on hind ja kvaliteet," ütles Hiina ekspordiga tegeleva OÜ Hansamets juhatuse liige Janek Kronberg. Hansametsa ajasid Hiinasse Eestis kehtivad kvaliteetinõuded: saekaatrid ei võta vastu suure diameetriga ülekasvanud palki - paljud saeveskid ei ole tehnoloogiliselt võimelised sellist palki töötlema.

Seetõttu läheb jämedam palk Hiinasse, kus hinnavõit kõiki kulusid maha arvestades on Eesti turuga võrreldes 10-20%. "Kui ma võrdlen Hiina lepingut ja Eesti tingimusi, siis igal juhul vean Hiina, rääkis Kronberg. "Puhas kasum Hiina ekspordil on 10-20%, mõne palgimõõdu puhul ka 40-50%."

Eelkõige  veab Hansamets Hiinasse üleküpsenud kuusepalki, millega Eestis ei oleks mitte midagi teha, kuid mis Hiinas läheb väga ilusti läbi. Toorme nappus annab tunda ka ehitusturul, kus on puudu kvaliteetsest saematerjalist. 

"Nõudlus on suurem kui pakkumine, see on kaasa toonud hinnatõusu," kirjutas AS Puukeskuse tegevjuht Atso Matsalu Puukeskuse pressiteates. Venemaalt on neil raske puitu saada, sest hinna poolest ei ole Eesti atraktiivne eksportturg, Eestisiseselt on aga saeveskitel materjalipuudus.

Loe lähemalt tänase Äripäeva vahel ilmunud Metsamajanduse eriväljaandest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077