Autor: Raigo Neudorf • 16. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mööblitööstuse kogukasum kerkis aastaga 20%

Kuigi Eesti mööblitööstuse kiire kasv pidurdus mullu, kasvas sektori kogukasum aastaga ligi 20%.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) teatel pidurdus 2012. aastal Eesti mööblitööstuses eelnevatel aastatel toimunud kiire kasv. Sektori müügikasv jäi paari protsendi piiresse ja püsivhindades mõõdetud toodangumahud vähenesid paari protsendi võrra.

Peamiselt suurenenud tööjõukulude ja energiahindade kasvu tõttu tõusid tootjahinnad 3,5 protsenti. Kuigi 2012. aastal mööblitööstuses hõive kasv pidurdus, oli palgatõus Eesti keskmisest kiirem. Tööjõukulude kasvuga koos suurenes kogulisandväärtus hõivatu kohta sektoris ligi kümnendiku võrra. Samuti kasvas kogukasum aastaga ligi viiendiku võrra.Kui 2011. aastal kasvas müük siseturule ekspordist kiiremini, siis eelmisel aastal rollid vahetusid. Põhilisteks ekspordi sihtriikideks on Põhjamaad, kuhu 2012. aastal suundus üle 80 protsenti kogu sektori välisturgudele suunatud toodangust. Samas Skandinaavia riikidesse eksport mõnevõrra vähenes ning varasemast rohkem müüdi kaupa Ida-Euroopasse, sealhulgas Lätti, Venemaale ja Ukrainasse.Kui aasta varem olid investeeringud mööblitööstuses kiirelt kasvanud, siis 2012. aastal need langesid ligi veerandi võrra. Ligi kaks kolmandikku investeeringutest tehti masinatesse ja seadmetesse ning need langesid enam kui veerandi võrra. Samas investeeriti varasema aastaga võrreldes rohkem transpordivahenditesse, hoonete ja rajatiste ehitamisse ning rekonstrueerimisse.Eesti Konjunktuurinstituudi uuringu tulemustest selgus, et 2013. aasta kevadel olid mööblitööstuse ettevõtted mõneti ebakindlamad kui aasta varem samal ajal. Eksport ning kogutellimused olid üsna madalad ning tootmisvõimsuste rakendatuse tase aastaga langenud. Seega on võimalik, et tänavu jäävad investeeringute mahud jätkuvalt tagasihoidlikuks.Mööblitootmisega tegeleb Eestis ligi 600 ettevõtet, mis annavad tööd enam kui 7000 inimesele. Valdavalt on tegu mikroettevõtetega, mis on olulisteks tööandjateks maapiirkondades, kuid sektoris toimetab ka enam kui 250 töötajaga suurettevõtteid. Töötajate arvu poolest suuremad mööblitööstusettevõtted asuvad peamiselt Harjumaal ja Kagu-Eestis. Suuremad mööblitootjad olid 2012. aastal pehmemööbli tootja AS Bellus Furniture, büroomööbli tootja AS Standard, mööblidetailide tootja Flexa Eesti AS ja puitmööbli valmistaja Valga Gomab Mööbel AS.Mööblitööstuse tootmist on viimastel aastatel seostatud suuresti allhankega, kuid mida aasta edasi, seda enam arenevad ka oma kaubamärgid, mis aitavad teenida suuremat kasumit ning jätta Eestisse suurema osa toote väärtusahelas tekitatavast lisandväärtusest.Järgnevatel aastatel on edukamad need firmad, kes ühelt poolt suudavad toota efektiivselt, kuid teisalt tulla ka turule millegi uuega, mida odavama tööjõuga Aasia riikidest tuua ei saa.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077