Autor: Raigo Neudorf • 16. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keskkonnasõbralike ehitusmaterjalide turgu ootab suur kasv

Globaalne keskkonnasõbralike ehitusmaterjalide turg kasvab aastaks 2020 enam kui kaks korda, kirjutab Arengufondi blogi Fututuba.ee.

Navigant Research’i uuringu andmeil kasvab nimetatud segment tänavuselt 116 miljardilt dollarilt 254 miljardi dollarini aastaks 2020.  Suurima regionaalse turuna (ca 50%) nähakse seejuures just Euroopat.

Navigant Research’i vanemanalüütiku Eric Bloomi sõnul kerkib taas esile rohelistest biomaterjalidest või kiiresti taastuvatest ressurssidest ja väikese energikuluga toodetavate materjalide innovatsioon. Näitena nimetas ta puidust ehitisi ja fassaade, õlepallidest konstruktsioone, lubjast mörti ja krohvi, tselluloosist isolatsioone, bambusest põrandaid ning naturaalseid mineraalsed ja kiududest põrandakattematerje.Forbes’i artiklis tuuakse näiteks, et  Soomes on alates 2012. aastast hoonetele kehtestatud rangemad energiasäästu ja keskkonnasõbralikkuse standardid, mida peavad käesolevast aastast kõik uued renoveerimisprojektid järgima.Kivist passiivmaju ehitava Paasikivitalo projektiinsener Ville Lehtineva ütleb, et kasvav huvi tuleneb nii energiasäästu vajaduse teadvustamisest kui ka trendi populaarsusest.Lisaks kivile on kasvamas ka puidu kasutamine ehitamisel. Soomes ehitab Rakennusliike Roponen Oy 2015. aasta Vantaa ehitusmessi jaoks 7-korruselist puidust kortermaja, kus on 181 korterit ja umbes 10 100 ruutmeetrit elamispinda.Selle ehitise rajamisel kasutatavate uute tehnoloogiate tõttu peetakse seda projekti teenäitajaks Soome puitehitiste arengus.Rakennusliike Roponeni tegevjuht Mika Airaksela ütleb, et see puidust kortermaja on ka testprojekt, kus katsetatakse ja uuritakse puitkonstruktsioonide disainimise süsteeme ja ehitise füüsilisi omadusi.USAs investeeriti 2009. aasta kolme esimese kuuga keskkonnasõbralikku ehitusse  465 miljonit dollarit riskikapitali. Juhtivaks oli siin hotellindussektor ning hotelliomanikud on näidanud üles suurt huvi investeerida keskkonnasõbralikesse ehitusprojektidesse.“Sügavalt huvitatud” hotelliomanike osakaal oli aastal 2011 28%, käesoleval aastal 48% ja kasvab aastaks 2015 eeldatavalt 62 protsendini. Ligi 2/3 jaemüügi ja 3/4 hotelliomanikest kavatseb 2015. aastaks investeerida keskkonnasõbralikku ekspluatatsiooni ja hooldusesse.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077