Autor: Raigo Neudorf • 15. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paberitööstuses vähenes tööviljakus töötaja kohta 15%

2012. aastal suurenes Eesti paberitööstussektori toodangumaht püsivhindades varasema aastaga küll ligi 2 protsenti, kuid müügimahud jooksevhindades vähenesid ühe protsendi võrra.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) teatel kasvas sektoris töötajate arv paari protsendi võrra ning palk 4,5 protsenti, kuid kasum püsis endisel tasemel ning täheldada võis tööviljakuse vähenemist ühe töötaja kohta 15 protsendi võrra.

Kogu sektori konkurentsivõime sõltub suuresti välisturgudest, kuhu müüakse enam kui 82% toodangust. Samas on ekspordi sihtriikide osatähtsus aastate jooksul muutunud: kui 2011. aastal eksporditi toodangut kõige rohkem Prantsusmaale, siis mullu Hollandisse ja Indiasse. Oluliseks sihtriigiks on ka Egiptus, kuhu eksporditakse peamiselt jõupaberit ja pappi. Koduturu osatähtsus on aasta-aastalt vähenenud.Paberitööstust mõjutavad peamiselt globaalsed trendid, nagu paberi nõudluse vähenemine ning paberitootmise liikumine odavama energiaga riikidesse, kus on lõdvemad keskkonnanormid. Efektiivsuse kasvatamine iseloomustas mullu ka sektori suurettevõtteid. Peamiselt jätkati eelnevalt alustatud mahukate rekonstrueerimisplaanide elluviimist. Konkurentsivõime säilitamiseks on ettevõtted investeerinud järjepidevalt tehnoloogia uuendamisse.Sektori selgroo moodustavad kaks ettevõtet, kes kokku annavad üle kahe kolmandiku sektori müügitulust. Üks on ligi 67 miljoni eurose käibega AS Estonian Cell ning teine samasse suurusjärku jääva käibega Horizon Tselluloosi ja Paberi AS.Paberitööstus on Eesti majanduses pikkade traditsioonidega ning suhteliselt konsolideeritud tööstusharu. Eestis on ligi 60 paberi, tselluloosi või paberist toodete tootmisega tegelevat ettevõtet, mis annavad tööd ca 1400 inimesele.Suurimad ekspordi sihtriigid sõltuvad paljuski Estonian Cell’i tegutsemisest, kuna ettevõtte eksport moodustab ca 40% kogu haru ekspordist. Puitmassi tõttu on aastaga oluliselt muutunud ka sektori ekspordigeograafia. Puitmassi müük Prantsusmaale kukkus aastaga 43%, kuid kasvas Indiasse üle 50% ning seetõttu  tõusis India kogu sektori tähtsuselt teiseks sihtriigiks.Ligi kolmandiku paberitööstuse väljaveost moodustas peamiselt Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi toodetav pinnakatteta jõupaber ja  papp, mille eksport kahanes aastaga 7% ning peamiseks sihtturuks on endiselt Egiptus.Investeeringud põhivarasse langesid  mullu enam kui 60%  ning seda peamiselt masinate ja seadmete arvelt. Samas hooneid ja rajatisi soetati aasta varasemaga võrreldes ligi kolm korda suurema summa eest. Vaadates sektori suurettevõtete plaane, võib 2013. aastal oodata jälle pigem investeerimismahtude kasvu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077