Autor: Rivo Sarapik • 25. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuuldeseadmete tootja kolib tootmist Eestisse

Kuulmisseadmeid tootev Taani ettevõte Widex võib Eestisse kolimisega luua sadu töökohti.

Inglisekeelse uudiskirja news2biz Estonia andmeil ei ole veel täpne loodavate töökohtade arv teada. "Oleme hoidunud täpsete töökohtade loomise avalduste tegemistest. Püüame leida töötajaid koosteprotsessi ja hooldustööde tarvis, kus käsitöö osakaal on kõrge," selgitas Widexi asejuht Anders Westermann Eestisse kolimise motiive.

Ettevõtte teatel tegutseb samas vallas Eestis ainult üks ettevõte, Tondi Elektroonika.

"Oleme praegu end Eestisse sisse seadmas ja otsime Tallinnas pindu. Võime ka laieneda, see sõltub nõudlusest," selgitas Westermann.

Samal ajal tõmbab Widex Taanis toomist kokku ning koondab näiteks Helsinges, Kopenhaagenist põhjas, 70 töötajat. Westermanni sõnul kolitakse osa Helsinge tootmisest üle Belgia ning osa Eesti üksusesse.

Widex annab üle ilma tööd 3000 inimesele, neist ligi kolmandik töötab Taanis.

Konkurent kasvas. Kuuldeaparaatide tootja Tondi Elektroonika müüs aasta-aruande kohaselt mullu 40% vähem seadmeid kui aasta varem. Ettevõtte 1,6 mln eurosest käibest andis 0,9 mln müük Widexile Taani. Ettevõtte juhi Uno Abru sõnul plaanitakse vähenev nõudlus asendada Widexi seadmete montaažitöödega.

Lisaks tootmisele tegeleb ettevõte ruumide rendi, elektrienergia müügi ja kütte tootmise-müügiga, mistõttu ulatus kogukäive mullu 3,1 mln euroni, kasvades aastaga 26,4% võrra. Ettevõte teenis 340 000 eurot ehk ligi viiendiku võrra aasta varasemast enam puhaskasumit.

Tondi Elektroonika andis tööd 113 inimesele, mida on 22 aasta varasemast enam. Ettevõtte tööjõukulud kasvasid aastaga 65,8% võrra 1,9 mln euroni.

2011. aasta eest maksis ettevõte mullu 495 000 eurot dividendi ning plaanib seda teha ka mulluse eest.

Tondi Elektroonika omanikud on äriregistri andmeil Dorel Kangur, Juri Sermjagin ja Ülo Kohv.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077