Autor: Ave Lepik • 31. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: tööstustoodangu maht pidurdus järsult

Pärast aasta alguses kiirenenud kasvu aeglustus töötleva tööstuse toodangu mahu kasv aprillis aastases võrdluses järsult, kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Statistikaameti täna avaldatud tööstustoodangu ja jaekaubanduse numbrid kinnitavad, et samas kiirenes müügi kasv, ületades toodangu mahu kasvu.

"Vaatamata jätkuvalt nõrgale välisnõudlusele, sh meie peamistes kaubanduspartnerites toetas kasvu eelkõige müük ekspordiks, mis kiirenes aprillis 15%-ni. Jätkuvalt domineeris ja mõjutas eksporti enim arvutite, elektroonika ja optikaseadmete toodangu müük, mis kasvas aastases võrdluses 35%. Oluliselt kiirenes veel elektriseadmete, ehitusmaterjalide, metallitoodangu ja joogitoodangu müük ekspordiks. Uute eksporditellimuste kasv on aga aasta algusest oluliselt aeglustunud ning ulatus aprillis vaevalt 2%-ni," ütles Mertsina.

Elektrienergia toodangu kasv on püsinud kiire kogu selle aasta. Elektrienergia kasvu toetas eksport, mis kasvas aprillis 58%. Elektrienergia eksport Soome oli märtsi omast suurem. Seevastu elektri eksport Lätti ja Leetu jäi märtsi ekspordist väiksemaks.

"Koos toodangumahu kasvu aeglustumisega vähenes aprillis järsult ka töötleva tööstuse kindlustundeindikaator," jätkas Mertsina. "Kuni märtsini neli kuud järjest kasvanud lähikuude toodangu ja eksporditellimuste kasvuootused halvenesid oluliselt. Samuti on tööstuse kindlustunne halvenenud Euroopa Liidus, sh euroalal."

Meie peamistest kaubanduspartneritest on Soome ja Venemaa majandus aasta esimesel poolel nõrgenenud, Rootsi majanduskasv näitab seevastu kerget paranemist, selgitas Mertsina. 

"Koos kaubanduspartnerite ekspordi vähenemisega on vähenenud ka nende impordinõudlus, mis võib lähikuudel mõjutada ka meie töötleva tööstuse eksporti ja sealt edasi ka müüki," prognoosis ta. "Samas on pilt tegevusalati üsna kirju. Kogu selle aasta on ekspordiks stabiilselt tugevaid kasvunumbreid näidanud metalli- ja ehitusmaterjalide toodang. Keemiatööstustoodangu müük on aeglustumas ning elektroonika, optikaseadmete ja elektriseadmete müük, mis mõjutab oluliselt kogupilti on muutunud üsna volatiilseks."

Tarbijad toetavad majanduskasvu.Jaemüügi reaalkasv püsis aprillis tugev, tasakaalustades ebakindlat välisnõudlust, ütles Mertsina. Jaekaubandusettevõtete müügi reaalkasv ulatus aprillis 5%ni, aeglustudes mõnevõrra märtsi 7%lt. "Keskmisest kiiremini kasvas müük toidukaupade, mootorikütuse ja majatarvete kauplustes. Toidukaupade kauplustes aeglustus müügi reaalkasv tänu hindade kasvu kiirenemisele. Mootorikütuste ja majatarvete hinnad eelmise aasta aprilliga võrreldes vähenesid," kommenteeris ta.

Tarbijate kindlustunne on eelmise aasta lõpust alates järk-järgult paranenud seoses optimistlikuma hinnanguga oma perekonna ja riigi majandusolukorrale. Seda on Mertsina sõnul toetanud kiire reaalpalga kasv.

"Kaubandusettevõtete kindlustunde indikaator on tänu sesoonsetele teguritele samuti tõusutrendil," märkis ta. "Samas oli kaubandusettevõtete kindlustunne aprillis madalam kui eelmisel aastal samal ajal tänu tagasihoidlikumale müügile viimasel kolmel kuul."

Jaemüügi mahtude kasvu toetab oodatav inflatsiooni aeglustumine järgmistel kuudel, märkis Mertsina.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077