Autor: Laura Mallene • 13. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Repo tuli Tadžikistanist tagasi kokkuleppega

ASi Repo Vabrikud müügiosakonna juhataja Katrin Reinaste-Parve sõnul saavutas ettevõte Tadžikistanis märkimisväärse kokkuleppe. Repo plaanib Tadžikistani poole saata viis vagunitäit melamiinkattega mööbliplaate.

Reinaste-Parve eesmärk peaministrit saatvas äridelegatsioonis oli uurida turu laiendamise võimalusi Tadžikistani. ”Meil on positiivne kogemus nende naabri Kõrgõzstaniga – aastas müüme sinna kuue miljoni euro eest melamiinkattega mööbliplaati. Kodutöö oli tehtud, seega otsustasime liituda äridelegatsiooniga ja luua kohapeal kontakte, kuna see on riik, kus praktiliselt võimatu guugeldades leida ettevõtteid, kes selle valdkonnaga tegelevad,” kirjeldas Reinaste-Parve.

Reinaste-Parve sõnul toimus kohapeal ärifoorum, kus tegid ettekande mõlema riigi peaministrid. ”Mis mulle eriti meeldis – peaminister Ansip tegi Eestit tutvustades minipresentatsiooni ka iga ettevõtte kohta, tutvustas iga ettevõtet. See oli väga hea formaat ja foorumile oli kutsutud ka huvitatud ettevõtted, kes tahtsid Eestiga koostööd teha. See oli kasulik, sest selles riigis annab kõrgetasemelise delegatsiooniga reisiminine ettevõtjale edasi sõnumi – sinuga võib äri teha või edasi rääkida,” märkis Reinaste-Parve. See ka tal õnnestus. Reinaste-Parve sõnul oli kaubandus- ja tööstuskoda talle korraldanud kolm kohtumist, kohale oli tulnud huvilisi isegi rohkem.

”Kohtusime ärifoorumil, kus aeg oli suhteliselt lühike, ja kolm ettevõtjat tulid kohtuma ka eraldi hotelli. Jõudsime tagasi möödunud kolmapäeval ja reede hommikul olid mul telefonitsi jätkuläbirääkimised. Sõlmisime kokkuleppe. Muidugi ei ole ühtegi vagunit teele saadetud, aga kooskõlastatud on hinnad ja see, et alustame kuus viie vagunitäie plaadikogusega, mis on tegelikult päris märkimisväärne,” ütles Reinaste-Parve.

Reinaste-Parve sõnul on nendes piirkondades väga oluline, et tekib usaldus firma vastu. ”On oluline näost näkku kohtuda ja ma teen jätkuvisiidi tõenäoliselt juunikuus. Käin ära Kõrgõzstanis ja lähen ka Tadžikistani. Lähima nelja kuu jooksul peaks reaalne kaubavahetus juba käivituma,” kinnitas Reinaste-Parve.

Eelmisel nädalal viibis peaminister Andrus Ansip koos äridelegatsiooniga Tadžikistanis. Kolmepäevase visiidi eesmärk oli hinnata koostöövõimalusi, samuti vahetada kontakte. Peaministrit saatis delegatsioonil 15 inimest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077