Autor: Alyona Stadnik • 11. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tuli Saajos  poole aastaga kahjumist välja?

Keilas terasest tuletõkke- ja turvauksi valmistava ettevõte Saajos tegevjuht Jaan Allemil õnnestus poole aastaga viia kahjumis ettevõtte kasumisse ning muuta tarnetäpsus nullist 85% peale.

"Saajosel oli eelmise aasta juuli kuu alguses kuhjaga täitmata tellimusi ja tarnetäpsus nulli lähedal," meenutas Allem tänasel Äripäeva teemaveebi ehitusuudised.ee korraldatud seminaril.

Allem võttis raskel ajal ettevõtte juhtimise üle. 2012. aasta algusest oli Saajos kahjum 142 000 eurot.

Millest algas olukorra paranemine? Alustati sellest, et pandi selgelt paika tellimuste täitmise pingerida. "Teavitasime kliente tegelikest tarnaegadest. Rääkisime ausalt ära, mitte ümber nurga"

Otsiti allhange väljast, keevitus ja painutamine  ja ka renditööjõudu.  "Tegime selgeks, mille eest tootmises palka saab. Tunnipalk oli suhteliselt madal aga ülejäänud osa tuli toodangu pealt. Seega tükitöö ja ajatöö kombinatsioon. Keegi ei olnud seda ennem öelnud, aga kui inimesed teada said, siis läksid silmad särama," rääkis Allem.

Rakendati julgemalt kõrgema tasuga üleaja tööd. Kui inimesed rabelevad, siis tuleb ka praaki kohutavalt palju. See võeti luubi alla.

Tulemuseks oli see, et ettevõtte tootlikus tõusis. "Kui enne toodeti 280 ust nädalas, siis mõne kuuga see arv kasvas 400 ukse peale nädalas," märkis Allem.

Ta lisas, et tootmise marginal paranes üle kahe korra ning müügiga seotud kulud vähenesid üle kahe korra.

Kvaliteediga seotud kulud langesid kaks korda ning tarnetäpsus kasvas keskmiselt 85%. "Kui oli nullilähedane, siis küsisin, kes on see loll, kes Saajoselt tellib, kui me ei suuda tarnida. Tarnetäpsus peab olema vähemalt 85%," lausus Allem.

Kui aasta alguses oldi kahjumis, siis pärast augustit teenis ettevõte juba kasumit.

"Kui enne vaatasid vastu tühjad pilgud, siis nüüd enamikel silmad säravad," võttis Allem juttu kokku. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077