Autor: Romet Kreek • 28. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltika ehitab Venemaast koduturgu

Minevikukogemusest õppides - kui rajati massiliselt poode ja siis neid ka kinni pandi - ütles Meelis Milder, et eks Baltikagi läinud nagu viletsalt relvastatud väike partisanirühm Venemaad vallutama.

„Kõigepealt võtame Moskva ära,“ meenutas Baltika juhatuse esimees Meelis Milder omaaegset laiendamisideoloogiat. Kuid Moskva turg on nii kallis, seal on paljud brändid kohal seetõttu, et lihtsalt kohal olla, mitte kasumit teenida, lisas ta.

„Taganesime ja nüüd ehitame Peterburis üles Venemaa turgu," ütles Milder. 

„See on märgilise tähtsusega tulemuste avaldamine,“ kommenteeris ta meediale majandustulemusi tutvustades. „Finantskeelde tõlgituna oli aasta edukas.“

Ta tunnistas, et nad ise olid juba varem optimistlikud. „2011. aasta lõpus tundus meile edu pika võitluse tulemusel, kui müügitulu ületas müügikulu. Jõudsime pankade ja suuremate aktsionäride toel kokkuleppele."

„Tähtsaim on ettevõtte töötajate tohutu saavutus,“ ütles ta. „See ei oleks ilmselt võimalik ilma suuraktsionäride toetuseta. Ka tarnijate tugi oli oluline, kuigi me ei käitunud nendega kõige korrektsemalt.“

Milderi kinnitusel mõtleb Baltika praegu kasvule.

Briti kaubamajade invasiooni kohta ütles ta, et eks need ole suunatud keskklassi ostjatele. „Marks & Spencer, Next,“ loetles ta. „Viimase poodi me opereerisime kunagi lepingu alusel."

Uusi poode on oodata 2014. aasta lõpus ja 2015. aastal. Sarnaseim konkurentidest on Baltika brändidest Nextile Mosaic. „Kuid vaadaku ette, Baltikum on siiski meie koduturg,“ ütles ta.

Uusi turge ei plaani Baltika kolme aasta perspektiivis kauplustega vallutada, küll aga on võimalik frantsiisi kasutamine.

Mida on Baltika õppinud kriisist? „Ennasthävitav oli sellise bilansiga kriisi minna,“ tunnistas Milder. Kuid see on jäänud seljataha: kinnisvara on müüdud, suurem osa laenust tasutud. „Läksime kriisi liige kõrge püsikulude suhtega,“ märkis ta. „Neljast tehasest on alles kaks."

"Meie turgudest, poodidest ja kõigest tabas 40 protsenti üleöö devalveerimine," jätkas ta. Ukrainas ei välista ta ka tulevikus devalveerimist: "Ja meie peame vaatama, et see ei oleks meie jaoks liiga suur probleem.“ Milderi sõnul peavad Balti jaeturud suutma üleval hoida kogu organisatsiooni.

Tulevikku vaatab Milder optimistlikult. "Kahe aasta pärast oleme me sisuliselt võlavaba ettevõte, kes võib ettevõtteid üle võtta, laenu võtta või aktsionäridele dividende maksta,“ ütles ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077