Autor: Laura Mallene • 12. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kust leida töökäsi?

Töökäte leidmiseks tuleb täna tööturul mitte kaasa löövaid palkama hakata. Äripäev toob tänases lehes välja viis võimalust, kuidas töökätepuudust leevendada.

Majandusanalüütik Maris Lauri sõnul hakkab Eestis maad võtma suur tööjõupuudus.

"Ettevõtjad peavad arvestama, et võimalik töötajate arv on tegelikkusest tuntavalt väiksem. Me ei saa rääkida potentsiaalselt 700 tuhandest töötajast - tegelikult on töötajate potentsiaalne arv 630 000 ehk 70 000 võrra väiksem arvatust," kirjutas Lauri oma blogipostituses. "Pluss siis võimalus kaasata praegu mitteaktiivseid."

Tööandjad seisavad juba praegu mure ees - kust leida töötajat? Üha valjemalt räägitakse ühiskonnas võõrtööjõu sissetoomisest. "See tähendab, et tööjõu nappus muutub kohe-kohe absoluutseks ehk lihtsalt ei olegi töötajaid," jätkas Lauri. "Töötajate palkamiseks tuleb hakata järjest enam kaasama praegu mitteaktiivseid inimesi, sealhulgas tähendab see osaajaliselt töötavate inimeste arvu kasvu ning tuleb oluliselt enam tegeleda töötajate koolitamisega."

Viis kasutamata võimalust töötajate leidmiseks.

1. Erivajadustega inimesed. Erivajadusega inimeste seas on tööpuudus suur - üle 89 000 töövõimetust inimesest on leidnud töö 33 000.

2. Muulased. 30% Eesti elanikest on muulased.

3. (Välisriikidest) praktikandid. 60% praktikantidest jääb Eestisse veel paariks aastaks tööle ja üldjuhul samasse ettevõttesse.

4. Õpilased ja tudengid. Õpilasi ning tudengeid kasutavad ettevõtted tihti hooajatöölistena.

5. Eakad ja vanaduspensionärid. Erinevatel andmetel töötab vanaduspensinäridest iga viies kuni kolmas 400 000st pensionärist, peamiselt osalise tööajaga.

Kuidas leida tulevikutegijaid?

- Hooajatöölisi ja praktikante võid leida ülikoolis tudengilistides. Palu teaduskonnal või instituudil edastada töökuulutus.

- Kuuldused heast tööandjast levivad. Palu hooajatöötajal rääkida vabast töökohast.

- Tee koostööd ühenduste ja liitudega. Hea näite on MTÜ Abikäsi.

- Koolita iseendale töötaja. Õpilasfirma mentoriks olles on võimalik kohtuda aktiivsete ja entusiastlike tulevikutegijatega.

Miks on hea värvata muulast, õpilasi või eakaid ning millega nende palkamisel arvestada tuleb, saab pikemalt lugeda tänasest Äripäevast.

Toostusuudised.ee korraldab märtsis Tööstuse tööjõukonverentsi "Kuidas tulla toime tööjõupuuduse olukorras". Täpsemalt saate konverentsi kohta lugeda SIIT.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077