Autor: Raigo Neudorf • 30. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heido Vitsur: toidu hinda mõjutavad Hiina ja India

LHV Panga majandusekspert Heido Vitsur ütles eile Tallinnas toimunud tooraineseminaril, et maailmas mõjutavad toidu hinda kui nõudlust edaspidi BRIC-riigid eesotsas Hiina ja Indiaga.

Vitsur selgitas, et maailma toidunõudlus sõltub suurel määral sellest, millises faasis on elanike tarbimismudelid Hiinas ja Indias.

„Kui 500 miljonit hindut tuleb ühel hetkel poolnäljast välja ning tahab piima ja juustu süüa, siis kujutage ette, millist nõudlust see tähendab,“ märkis Vitsur.Samas lisas ta, et juba keskklassi jõudnud inimesed toidule enam nii suuri kulutusi ei tee kui väiksema sissetulekuga inimesed. „Keskklassi jõudnu hakkab endisest erinevalt tarbima,“ sõnas Vitsur.Tema sõnul on Hiinas tänaseks keskklass juba olemas, kuid Indias on selle osakaal veel väike. Majanduseksperdi hinnangul on toidu hind täna põhimõtteline määramatus turul. Lisaks nentis Vitsur, et Euroopa Liidu tänane põllumajanduspoliitika pärsib selgelt  arengumaade põllumajandussektori arengut.Tema sõnul toodab ja ekspordib Euroopa Liit suures koguses toitu, samal ajal aga kaitstakse hoolikalt oma turgu, mistõttu rikutakse sellise tegevusega arengumaade põllumajandussektori arengut.„Tuletaks siinkohal meelde, et hullulehmatõbi ei tulnud mitte arengumaadest, vaid Inglismaalt,“ märkis Vitsur.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077