Autor: Kaisa Gabral • 23. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enamus Eesti tippjuhte lubab palgatõusu

Eesti ettevõtjatest 70% usub tänavu käibe kasvu ning plaanib tõsta töötajate palku, selgub PwC Eestis korraldatud tippjuhtide uuringu tulemustest.

”Eestis usub 83% tippjuhtidest, et kolme aasta jooksul nende ettevõtte käive kasvab. 12 kuu lõikes usub Eestis käibe kasvu 83% ettevõtjatest,” rääkis samaaegselt Davosis avaldatud globaalse tippjuhtide uuringu avaldanud PricewaterhouseCoopers Eesti partner Ago Vilu.

Globaalselt usub oma ettevõtte käibe kasvu järgmise aasta jooksul 81% ja järgmise kolme aasta jooksul 90% ettevõtetest. Kasvus “väga veendunute” protsent on Eestis sarnane globaalsete tulemustega (35% lähema 12 kuu ja 47% lähema kolme aasta jooksul).

Rohkem on Vilu sõnul neid ettevõtteid, kus töötajate arv on kasvanud ning ligi pooled ettevõtted plaanivad oma töötajate arvu 12 kuu jooksul veelgi kasvatada.

59% Eesti ettevõtetest plaanib oma töötajate palku eeloleva 12 kuu jooksul tõsta kuni 5% ning 11% kavatseb palku tõsta üle 5%. ”Kui töötajad võivad rõõmustada, sest 70% tippjuhtidest lubab palgatõusu, siis tippjuhtide palgatõusu prognoosid nii paljulubavad pole,” lausus Vilu. Tippjuhtide palka lubab kuni 5% tõsta eeloleva 12 kuu jooksul 39% ettevõtetest, üle 5% lubab tõsta 11% ning langetada plaanivad 4% ettevõtetest.

Suurimaks äririskiks peavad maailma tippjuhid oma ettevõtte kasvuootustele kasvavat maksukoormust ja vajalike oskustega tööjõu kättesaadavust. Eestis on esikohal just vajalike oskustega tööjõu puudus. ”Isegi kasvav elektri hind ei suutnud ületada pingereas vajalike oskustega tööjõu ebapiisavust,” märkis Vilu. Eestis on äririskide pingereas  kasvavad energia ja toorainekulud teisel kohal, kolmandal kohal riskide edetabelis oli muutused tarbijakäitumises ja ostujõud.

Globaalselt peeti peeti suurimaks riskifaktoriks Hiina SKP aastakasvu langust alla 7% ning USA majandussurutist. ”Eurotsooni lagunemise teema on alla vajunud, sest sellesse usub veel globaalse uuringu põhjal 16% vastanutest,” märkis Vilu.

Davosi Maailma Majanduskonverentsil avaldatud iga-aastase järjekorras juba 16. PwC maailma tippjuhtide uuringu käigus küsitleti 1330 tippjuhti enam kui 60 riigist. Eestis vastas sarnastele küsimustele 90 tippjuhti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077