Eestlased eelistavad ülekaalukalt taastuvenergiat põlevkivienergiale

Jaanuari keskel avalikustatud Eurobaromeetri uuringu kohaselt eelistab 70 protsenti eurooplastest taastuvenergiat.

Vastajatelt uuriti, millist energiavaldkonda puudutavat valikut tuleks eelistada järgmise 30 aasta jooksul.

Uuring, mille käigus küsitleti 25 525 inimest Euroopa Liidu liikmesriikidest näitas, et ülekaalukalt kõrgeima toetusega taastuvenergia kõrval eelistas 28 protsenti energiatõhusust puudutavaid meetmeid ja 18 protsenti toetasid tuumaenergiat. Kõige vähem toetust avaldati fossiilenergiast toodetud energiale.

“Tulemused jagunevad suhteliselt ühtlaselt erinevate liikmesriikide osas,” nentis Rene Tammist Eesti Taastuvenergia Kojast.

Eestis läbiviidud küsitlus näitas, et järgmise 30 aasta prioriteedina energeetika valdkonnas toetas 58 protsenti küsitletutest taastuvenergiat. 25 protsenti küsitletutest energiatõhususe meetmeid ja 14 protsenti toetas tuumaenergiat.

“Ajal, mil Eesti riik on jõuliselt sidumas Eesti tuleviku aastakümneteks põlevkivienergeetikaga, toetab seda tootmisviisi vaid 7 protsenti inimestest”, kommenteeris Tammist uuringu tulemusi.

Uuring, mille eesmärk oli analüüsida kodanike meelsust õhukvaliteedi parandamise ning õhusaaste allikate kohta tuvastas, et koguni 29 protsenti eestlastest arvab, et uue Euroopa Liidu õhukvaliteedi strateegia peaks seadma prioriteediks energiamajandusest tuleneva õhusaaste parandamise.

“Eestis on täpsemalt kaardistamata fossiilkütuste kasutamisest tulenevad mõjud inimeste tervisele, aga sarnasest uuringust Harvardi Meditsiiniülikooli teadurite poolt, mis võtab arvesse kivisöest elektri tootmise olelusringi kaevandamisest tootmise ja ülekandeni, on selge, et fossiilenergia tootmine avaldab väga suurt mõju tööstuspiirkonnas elavate inimeste tervisele ja keskkonnale. Kui lisada need nõndanimetatud väliskulud fossiilenergia tootmiskuludele, ei oleks selline tootmine enam taastuvenergiaga konkureeriv,“ lisas Tammist.

„Saastaja maksab“- põhimõtet, mille kohaselt tootmise väliskulud keskkonnale ja tervisele tuleb tasuda tootjal kas keskkonnatasude või muude meetmete kaudu, toetas 85 protsenti küsitletutest. Eestis toetas „saastaja maksab“ - põhimõtet kokku 86 protsenti küsitletuist.


 

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara