Autor: Raigo Neudorf • 17. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased eelistavad ülekaalukalt taastuvenergiat põlevkivienergiale

Jaanuari keskel avalikustatud Eurobaromeetri uuringu kohaselt eelistab 70 protsenti eurooplastest taastuvenergiat.

Vastajatelt uuriti, millist energiavaldkonda puudutavat valikut tuleks eelistada järgmise 30 aasta jooksul.

Uuring, mille käigus küsitleti 25 525 inimest Euroopa Liidu liikmesriikidest näitas, et ülekaalukalt kõrgeima toetusega taastuvenergia kõrval eelistas 28 protsenti energiatõhusust puudutavaid meetmeid ja 18 protsenti toetasid tuumaenergiat. Kõige vähem toetust avaldati fossiilenergiast toodetud energiale.“Tulemused jagunevad suhteliselt ühtlaselt erinevate liikmesriikide osas,” nentis Rene Tammist Eesti Taastuvenergia Kojast.Eestis läbiviidud küsitlus näitas, et järgmise 30 aasta prioriteedina energeetika valdkonnas toetas 58 protsenti küsitletutest taastuvenergiat. 25 protsenti küsitletutest energiatõhususe meetmeid ja 14 protsenti toetas tuumaenergiat.“Ajal, mil Eesti riik on jõuliselt sidumas Eesti tuleviku aastakümneteks põlevkivienergeetikaga, toetab seda tootmisviisi vaid 7 protsenti inimestest”, kommenteeris Tammist uuringu tulemusi.Uuring, mille eesmärk oli analüüsida kodanike meelsust õhukvaliteedi parandamise ning õhusaaste allikate kohta tuvastas, et koguni 29 protsenti eestlastest arvab, et uue Euroopa Liidu õhukvaliteedi strateegia peaks seadma prioriteediks energiamajandusest tuleneva õhusaaste parandamise.“Eestis on täpsemalt kaardistamata fossiilkütuste kasutamisest tulenevad mõjud inimeste tervisele, aga sarnasest uuringust Harvardi Meditsiiniülikooli teadurite poolt, mis võtab arvesse kivisöest elektri tootmise olelusringi kaevandamisest tootmise ja ülekandeni, on selge, et fossiilenergia tootmine avaldab väga suurt mõju tööstuspiirkonnas elavate inimeste tervisele ja keskkonnale. Kui lisada need nõndanimetatud väliskulud fossiilenergia tootmiskuludele, ei oleks selline tootmine enam taastuvenergiaga konkureeriv,“ lisas Tammist.„Saastaja maksab“- põhimõtet, mille kohaselt tootmise väliskulud keskkonnale ja tervisele tuleb tasuda tootjal kas keskkonnatasude või muude meetmete kaudu, toetas 85 protsenti küsitletutest. Eestis toetas „saastaja maksab“ - põhimõtet kokku 86 protsenti küsitletuist.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077