Autor: Raigo Neudorf • 13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirma loodud lahendus võeti kasutusele Haapsalu Veevärgis

Tallinna Tehnopoli Startup Inkubaatoris kasvanud OÜ Priienergia arendas välja unikaalse soojusvaheti heitveest sooja eraldamiseks, mis võeti kasutusse Haapsalu Veevärgis.

Tehnopoli teatel paigaldati uudne süsteem paigaldati Haapsalu Veevärgi heitvee järelsetistuse basseinile möödunud kuul. Soojusvaheti abil talletatud soojust kasutab soojuspump kõrvalasuva puhastushoone kütmiseks. Soojusvaheti kasutamise tulemusena on varem elektriküttel olnud hoone kütmiskulud kahanenud kolm korda.

Esimene soojusvaheti süsteem töötati välja koos Eesti ettevõttega Innovative Water Systems. Väljaehitust teostas haapsalu ettevõte Movek Grupp. Soojusvaheti suhtleb lisaks veebipõhise tarkvaraga, kus kõik andmed soojusvaheti rakendamise kohta on reaalajas jälgitavad.Haapsallu paigaldatud demolahendus on osaks Tallinna Tehnikaülikoolis läbi viidavas uuringus, mille käigus uuritakse uusi tehnilisi küttelahendusi ja nende sobivust kortermajadesse.Priienergia arendatud soojusvaheti on mõeldud suurobjektidele nagu kortermajad, veekeskused, spordiklubid, haiglad ja tööstusobjektid, kus eraldub palju sooja heitvett. Seadme abil jahutatakse hoonest väljuv vesi soovitud temperatuurile ning talletatud soojus tagastatakse hoonesse.Priienergia plaanib 2013. aastal müüa 20 soojusvaheti süsteemi Eestis, Soomes ja Rootsis. Lisaks peetakse läbirääkimisi erinevate edasimüüjatega Skandinaavias.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077