Autor: Raigo Neudorf • 4. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti puidutöötleja ootab kasvu Hiina ja India turult

Puidutöötlemisettevõte Skano Group (endine Viisnurk) ootab ettevõtte juhatuse esimehe Andres Kivistiku sõnul tuleval aastal kasvu eeskätt Hiina ja India turgudelt.

Skano Groupi käesoleva aasta 9 kuu müügitulu kasvas võrreldes 2011. aasta sama perioodiga 13%.

Kivistiku kinnitusel on peamiselt käibe kasvu mõjutanud ettevõtte kliendid Suurbritannias, Hollandis ja Venemaal. Samas on Skano alustanud koostööd uute klientidega suure potentsiaaliga ekportturgudel ehk Hiinas ja Indias.„Järgmine aasta tuleb kindlasti keeruline – globaalne majanduse madalseis jätkub ning Euroopas võib isegi kriis süveneda,“ tõdes Kivistik.Siiski on Skanol tema kinnitusel varuks mõned plaanid, mis peaksid ettevõtte positsiooni järgmisel aastal parandama. Ühest küljest oodatakse kasvu nn uutel turgudel ehk Hiinas ja Indias. Lisaks on ettevõte muutmas strateegiat Skandinaavia suunal ning eelkõige Soomes, kus Skano müügikäive on võrreldes eelnevate aastatega langenud.„Kuna meie müügist moodustab eksport 86%, siis mõjutab meid just olukord väljaspool Eestit ning olulisel osal kindlasti meie lähinaabrite Soome ja Venemaa käekäik,“ selgitas Kivistik.„Järgmisel aastal on plaanis mitme meie olemasoleva tootegrupi uuendus ning samuti planeerime juurutada uusi tehnoloogiaid ning tooteid ja teenuseid nii naturaalsete puitkiudplaatide kui ka mööbli valdkonnas. Meie eesmärk on läbi positsiooni tugevdamise erinevatel välisturgudel kasvatada müügitulu ja kasumit,“ lisas ta.Uusi töötajaid Skano sel aastal palganud pole.„Oleme oma tegevust veidi ümber korraldanud ning töölt lahkunud või vanaduspensionile siirdunud inimeste asemele uusi ei ole palganud. 2013 aastal on personal vähenenud 18 inimese võrra ja meil töötab täna 357 inimest,“ selgitas Kivistik.Ettevõtte juhi sõnul ei plaani Skano järgmisel aastal märkimisväärsel hulgal uusi töötajaid palgata ning pigem on plaanis müügispetsialistide palkamine firma sihtturgudel väljaspool Eestit.Küll tõdes Kivistik, et palkade tõstmise surve on hetkel olemas. „Oleme vastavalt võimalustele tõstnud töötasusid mõnedes lõikudes käesoleval aastal ning plaanime ka tuleval aastal osalist palgatõusu.“Tulevikku vaadates on Skano suuremad mured seotud tootmissisendite hindade kasvuga.

„Võistleme tootjatega Norrast, Saksamaalt, Poolast ja teistest Euroopa riikidest. Kahjuks on energiakandjate hinnad Eestis ühed kalleimad, kui võrdleme energia hindasid meie konkurentide asukohariikides. Norras on elekter ca 30% odavam, samas suurusjärgus on gaas odavam Saksamaal. Leian, et meie euroametnikud ja poliitikud peaksid tegema tööd energiahindade, eriti gaasi, sisseostuhindade alandamise nimel. EL ühine energiapoliitika võiks olla märksõna,“ lisas Kivistik.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077