Autor: Raigo Neudorf • 16. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enim tööõnnetusi juhtus politseinike, ehitajate, turvameeste, vangivalvurite ja veokijuhtidega

Kolmanda kvartali jooksul registreeris tööinspektsioon ligi 1000 tööõnnetust, mida on kümnendiku võrra rohkem kui mullu samal ajal.

Samuti registreerisid tööinspektorid 36 kutsehaigestumise ja tööst põhjustatud haigestumise juhtumit, mida on kolmandiku võrra vähem kui möödunud aastal.

Tööinspektsioon registreeris kolmandas kvartalis 998 tööõnnetust, lisaks on täpsustamisel veel 65 õnnetusjuhtumi asjaolud. Neist 841 olid kerged, 155 lõppesid raske kehavigastusega ning kahe tagajärjeks oli töösurm. Võrreldes 2011. aasta III kvartaliga on registreeritud tööõnnetuste arv kasvanud ligi 10%.Enim tööõnnetusi toimus politseinike, turvameeste, vangivalvurite, müüjate, ehitustööliste, veoautojuhtide ja kokkadega. Võrreldes aastataguse ajaga on vähenenud põllumajanduses toimunud tööõnnetuste arv.„Tööõnnetuste vältimiseks peavad hoolsad olema nii tööandjad kui ka töötajad. Eriti peaks tähelepanu pöörama uutele kolleegidele. Kui nad teevad midagi ohtlikul viisil, siis tuleks reageerida,” rõhutas tööinspektsiooni töökeskkonna osakonna juhataja Rein Reisberg.Töökeskkonna ohutuse eest hoolitsemine on tööandja ohustus. Ühes tööõnnetusterohkemas valdkonnas, ehitustel, on tööinspektor Jako Oidermaa sõnul mitmeid peamised puudused järgmised:„Ehitusplatse külastades jäävad sageli silma tellingud, mis ei vasta nõuetele. Kohati on kaitsepiirded ühe latiga; tellingute vahelised jätkukohad on lahtised, seal puuduvad laudised ja kaitsepiirded; katted on tellingutele kinnitatud nii, et tugevama tuuleiili korral tulevad kinnitustest lahti ning hakkavad tuule käes lotendama jms.Sageli puuduvad kaitsepiirded kaeviku servades, kus liiguvad töötajad. Silma on hakanud, et on unarusse jäetud juurdepääs töökohale, see toimub üle suurte ebatasasuste või üle lohakalt paigaldatud aluste, mis nõtkuvad ja kõiguvad.”Katusetööde puhul tuleb eelistada üldkasutatavaid kaitsevahendeid nagu kaitsepiirded ja tellingud või siis kasutada isikukaitsevahendeid nagu ohutusvööd ja -rakmed.Tellingute kasutamisel tuleb jälgida, et piirde kõrgus vastaks kaitsepiirde nõuetele. Turvavahendid peavad olema paigaldatud nii, et need ka tegelikult ohtu ära hoiavad. Ohutusvöö peab olema kinnitatud püsikindla katusekonstruktsiooni või elemendi külge.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077