Jäätmeseaduse rikkumise eest ulatub trahv 16 miljoni euroni

Advokaadibüroo Raidla Leijns ja Norcus advokaat Margus Kõiva tõi tänasel seminaril „Kuidas vähendada oluliselt ettevõtte kulu prügile” välja, et karistusseadustiku järgi võivad jäätmetega seotud trahvid ulatuda kuni 16 miljoni euroni.

Jäätmeseaduse rikkumise eest võivad rahatrahvid ulatuda 32 000 euroni ning karistusseadustiku järgi võib lubada trahve kuni 16 miljonit eurot, rääkis Kõiva „Praktikas trahvid muidugi nii kõrgele ei ulatu,” rahustas ta samas. „Jäätmeloa uuendamata jätmise eest on trahv paarsada eurot,” tõi ta näite.

Kohtuvaidlusi jäätmete käitlemise pinnalt tavaliselt ei tekigi, ütles Kõiva. Arvestades paarisaja eurost trahvisummat, siis maksavad ettevõtted selle lihtsalt ära, nentis Kõiva. Tema sõnul on suured vaidlused jäätmete valdkonnas tavaliselt seotud olmejäätmete veo korraldamisega ning saastetasude nõuetega. „Seal on ka mida vaielda – tekkida võivad aegumise ja menetluse läbiviimise teemad. Mingis osas saab seal olukorda ettevõtte jaoks soodsamaks muuta küll,” lubas Kõiva.

Kõiva sõnul tulevad jäätmetega seotud probleemid sageli välja kui ettevõttes tehakse õigusliku auditit (näiteks seoses osaluse omandamisega). Selgub, et ettevõttes ei ole süsteemi, et keegi kontrolliks jäätmelubade olemasolu ja load kataksid vajalikud tegevused, rääkis Kõiva. „Töökorralduslikule poolele tuleb rohkem tähelepanu pöörata,” nentis Kõiva.

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara