Autor: Silvia Kruusmaa • 29. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mais tööstustoodangu vähenemine aeglustus

Tööstusettevõtted tootsid 2012. aasta mais 1% vähem toodangut kui eelmise aasta samal kuul, sealhulgas töötlevas tööstuses 0,4% vähem, teatas statistikaamet.

2012. aasta alguses toimunud töötleva tööstuse toodangu väike kasv eelmise aasta sama kuuga võrreldes asendus märtsis ja aprillis langusega, kui toodang vähenes kummaski kuus ligi 5%. Mais vähenes toodang eelmise aasta maiga võrreldes 0,4%. Toodangu languse põhjustas eelkõige eelmise aasta kõrge võrdlusbaas elektroonikaseadmete tootmise harus, mille mõju jätkub ka teises kvartalis. Negatiivset mõju avaldas ka nõrk välisnõudlus — müük ekspordiks vähenes mais eelmise aasta maiga võrreldes 2%. Välisturule müüdi mais 70% kogu töötleva tööstuse toodangust.

Mais ei ületanud toodangu maht eelmise aasta taset pooltes tööstusharudes. Suurema osatähtsusega harudest vähenes toodang metalltoodete, elektroonikaseadmete ja keemiatoodete tootmises (vastavalt 19%, 4% ja 2%). Toodang suurenes elektriseadmete, puittoodete ja toiduainete tootmises (vastavalt 18%, 2% ja 1%).

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti 2012. aasta mais nii tööstuses kokku kui ka töötlevas tööstuses 1% rohkem toodangut kui aprillis.

2011. aasta maiga võrreldes toodeti 7% vähem elektrit ja 8% vähem soojust.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077