Autor: Fredy-Edwin Esse • 18. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Püssi tehas tõi Viisnurgale kahjumi

Viisnurk suutis Püssi kiudplaadivabriku toel käivet eelmise aasta esimese kvartaliga võrreldes küll suurendada, kuid poole võimsuse peal töötav tehas tähendas miinuses kvartalit tervele ettevõttele.

AS Viisnurk 2012. aasta esimese kvartali müügitulu kasvas 2011. aasta esimese kvartaliga võrreldes 13% ja oli 4,6 miljonit eurot, teatas firma börsile. Samal ajal langes kontserni EBITDA eelmise aasta 275 000eurot sel aastal 147 000 euroni.

Viisnurga konsolideeritud puhaskahjum oli 173 000 eurot (võrrelduna 2011. aasta esimese kvartali puhaskasumiga 102 000 eurot) ja puhasrentaablus oli -3,8% (võrrelduna 2011. aasta esimese kvartali 2,5%-ga).

Suhteliselt nõrk esimese kvartali tulemus oli ootuspärane ja tulemust prognoosis ettevõtte juhtkond ette juba eelmise aasta neljanda kvartali aruandes. Müügi kasv tuli põhiliselt Püssi naturaalsete puitkiudplaatide tehase toodete müügist ning müügist Skano jaeketis, mis kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 30%.

Püssi kiudplaadivabriku käive oli 733 000 eurot ja ärikahjum oli 237 000 eurot. Madalast müügimahust tingituna töötas Püssis asuv tehas esimeses kvartalis poole võimsusega.

Püssi tehase toodete müük on seni jäänud alla ootuste. Ettevõttel on õnnestunud sõlmida tarnelepingud mitmete suurklientidega, kuid müügimahud ei ole piisavad Püssi tehase täismahus töötamiseks.

Kuivõrd Viisnurga kliendid eelistavad tänases keskkonnas hoida madalaid varusid ja tehas täna samadelt klientidelt tellimuste kasvu ei oota, siis praktiliselt kogu Püssi tehase tootmismaht tuleb müüa uutele klientidele.

"Oleme jätkuvalt oluliselt panustamas ka kliendibaasi hajutamisele väljapoole Euroopat, eriti Aasiasse," ütles juhtkond, kelle sõnul töötab Püssi tehas ca 50% võimsusega, mida loodetakse tuntavalt tõsta II kvartali lõpuks.

Samas langes teiste võrreldavate äriüksuste (Pärnu kiudplaadivabrik, Isotex siseviimistlusplaatide üksus ja Pärnu mööblivabrik) müük eelmise aasta sama prioodiga võrreldes 8%.

Firmale tuli ootamatusena kiiresti ära kukkunud müük Soomes. Eelmise aasta esimeses kvartalis moodustas müük Soome turule kogu kontserni müügist 46%, kuid Soome turul toimus selle aasta esimestel kuudel nõudluse ootamatult terav langus ning müük Soome on langenud 29%ni ettevõtte käibest.

Samas ei ole firma sõnul müük teistele turgudele langenud, pigem on toimunud mõõdukas kasv ning tänu sellele kasvas võrreldavate üksuste ärikasum 7% ning oli 138 000 eurot.

Skano jaemüügiketi käive kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 30% ja oli 553 000 eurot ning ärikahjum 5000 eurot. Kahjumi põhjusteks oli kahjum Ukraina grivna kursi muutusest summas 24 000 eurot.

Skano müügist moodustab Viisnurga enda mööbli müük jätkuvalt olulise osa ning see võimaldab mööblivabrikul opereerida tunduvalt kasumlikumalt, kui see ilma Skano jaemüügiketita võimalik oleks.

Positiivse trendina saab firma sõnul välja tuua kvartalisisese ehitusmaterjalide müügikasvu: jaanuaris oli müük 674 000 eurot; veebruaris 761 000 eurot ning märtsis 1,049 miljonit eurot. Selline trend mõjutas positiivselt kontserni tulemusi ning märtsikuus jõudis kontsern ka jooksvalt puhaskasumisse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077