Kaubaimport kasvuteel

Tänavu veebruaris kasvas kaupade import Eestisse 25% võrreldes eelmise aasta veebruariga. Meie suurimad impordipartnerid on Soome ja Saksamaa.

Statistikaameti teatel imporditi kaupu 1,11 miljardi euro eest. Impordi kasvu mõjutas enam kütuste ning transpordivahendite sisseveo suurenemine.

Veebruaris kasvas eksport Eestist jooksevhindades 16% ning kaupu eksporditi Eestist jooksevhindades 0,97 miljardi euro väärtuses.

Kaubavahetuse puudujääk suurenes ligi kolm korda. Kui 2011. aasta veebruaris oli see 51 miljonit eurot, siis tänavu veebruaris 138 miljonit eurot.

Eestist eksporditi veebruaris enim masinaid ja seadmeid (28% Eesti koguekspordist), mineraalseid tooteid (sh bensiin, põlevkiviõli ja elektrienergia) (20%) ning metalle ja metalltooteid (8%). Veebruaris suurenes kõikide peamiste kaubajaotiste eksportkäive võrreldes eelmise aasta veebruariga. Enim suurenes aga mineraalsete toodete ning masinate ja seadmete väljavedu (kasv vastavalt 32% ja 10%).

Veebruaris imporditi Eestisse kõige rohkem masinaid ja seadmeid (23% Eesti koguimpordist), mineraalseid tooteid (20%) ning transpordivahendeid (9%). Kõikide peamiste kaubajaotiste importkäive suurenes võrreldes 2011. aasta veebruariga.

Enim mõjutas Eesti koguimpordi suurenemist mineraalsete toodete ning transpordivahendite sisseveo suurenemine (kasv vastavalt 31% ja 56%).

Ekspordi sihtriikide seas oli esikohal Rootsi (17% Eesti koguekspordist), järgnesid Soome (14%) ja Venemaa (10%). Kõige rohkem mõjutas Eesti koguekspordi suurenemist võrreldes 2011. aasta veebruariga väljaveo suurenemine Nigeeriasse ja Ameerika Ühendriikidesse (peamiselt kerg- ja kütteõlid). Rootsi ja Soome eksporditi enim elektriseadmeid, Venemaale aga mehaanilisi seadmeid.

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest ja Saksamaalt (mõlemast 14% Eesti koguimpordist), ning  Lätist (10%). Veebruaris suurenes enim kaupade sissevedu Soomest ja Saksamaalt (kasv vastavalt 47% ja 58%). Import Venemaalt vähenes 29% peamiselt kütuste sisseveo vähenemise tõttu. Soomest ja Lätist imporditi kõige rohkem kütuseid, Saksamaalt tööstusliku sisseseadme alla kuuluvaid kaupu.

Võrreldes jaanuariga suurenes veebruaris eksport 3% ja import 10%. Eurostati andmetel paranes veebruaris võrreldes jaanuariga ka Eesti ettevõtjate ja tarbijate kindlustunnet kajastav majandususaldusindeks. Sama näitaja paranes ka märtsis nii Eestis kui Rootsis, halvenes aga Soomes.

Graafik: Statistikaamet

 

Osale arutelus

  • Tanel Raig

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara