Autor: Indrek Kald • 22. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Urmas Varblane: tootmise Hiinasse viimine on tupiktee

Konkureerimine puhtalt kulude vähendamise kaudu ei pruugi olla tee, millega Euroopal maailmas läbi lüüa, ütles Tartu ülikooli majandusprofessor Urmas Varblane masinatööstuse uuringu tutvustusel.

Varasem suund oli tema sõnul konkureerida turul kulude vähendamise läbi, selleks viidi tootmine ära Hiinasse ja teistesse maadesse, mistõttu tootmiskulud odavnesid, ent nüüd vaadatakse, et see asi ei pruugi pikas perspektiivis hea olla, kirjutas Delfi.

Ülikooli professori sõnul juhtus see, et lisaks tootmisele hakkasid Hiinasse liikuma arendusüksused, kuna ei ole mõtet arendada seal, kus tootmist ei ole, sest vaja on pidevat tagasisidet. "Kokkuvõttes on see tupiktee, kust ei ole kuhugi edasi minna," sõnas Varblane, kelle sõnul otsitakse Euroopas laiemalt võimalusi tootmise säilitamiseks.

Varblase sõnul võiksid Eesti ettevõtted üksi Aasia turgudele minemise asemel koostööd teha ja veelgi parem, kui lähevad sinna Soome või Rootsi ettevõttega koos, aga ainult siis, kui nad üksteist täiendavad, mitte ei ole konkurendid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077