Urmas Varblane: tootmise Hiinasse viimine on tupiktee

Konkureerimine puhtalt kulude vähendamise kaudu ei pruugi olla tee, millega Euroopal maailmas läbi lüüa, ütles Tartu ülikooli majandusprofessor Urmas Varblane masinatööstuse uuringu tutvustusel.

Varasem suund oli tema sõnul konkureerida turul kulude vähendamise läbi, selleks viidi tootmine ära Hiinasse ja teistesse maadesse, mistõttu tootmiskulud odavnesid, ent nüüd vaadatakse, et see asi ei pruugi pikas perspektiivis hea olla, kirjutas Delfi.

Ülikooli professori sõnul juhtus see, et lisaks tootmisele hakkasid Hiinasse liikuma arendusüksused, kuna ei ole mõtet arendada seal, kus tootmist ei ole, sest vaja on pidevat tagasisidet. "Kokkuvõttes on see tupiktee, kust ei ole kuhugi edasi minna," sõnas Varblane, kelle sõnul otsitakse Euroopas laiemalt võimalusi tootmise säilitamiseks.

Varblase sõnul võiksid Eesti ettevõtted üksi Aasia turgudele minemise asemel koostööd teha ja veelgi parem, kui lähevad sinna Soome või Rootsi ettevõttega koos, aga ainult siis, kui nad üksteist täiendavad, mitte ei ole konkurendid.

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara