Autor: Ain Alvela • 15. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töösturid panustavad metsade tootlikkuse suurendamisse

Eesti puidutöösturid, Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) spetsialistid ja energeetikud leiavad, et metsi peab edaspidi hakkama majandama senisest tõhusamalt, et puitu jätkuks nii tööstusele kui energia tootmiseks.

Läinud nädalal Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu juhatuse, RMK spetsialistide ja Eesti Energia ning Narva Elektrijaamade esindajate vahel toimunud kohtumisel leiti, et on vaja rohkem pöörata tähelepanu jätkusuutlikule metsakasutusele.

Puit on taastuv loodusvara ning Eesti on võtnud eesmärgiks suurendada aastaks 2020 taastuvate energiaallikate osakaalu 25%-ni kogu energiatarbimisest. Eesti Energia kinnitas, et seoses taastuvenergia tootmismahu suurenemisega tõuseb nõudlus biomassi järgi.

Osalejad leidsid, et kasvava nõudluse tingimustes on vaja jõuda metsanduse arengukavas planeeritud kestlike raiemahtudeni (12-15 mln m3) ja ellu viia metsanduse arengukava aastani 2020. Vaja on kasvatada metsade tootlikkust, mis võimaldab kasutada puitu kõikides tarbimisvaldkondades, sealhulgas tööstuslikul otstarbel ja energeetikas.

„Suurema metsa kasutusmahu juures tekib ka rohkem madalakvaliteedilist puitu ja raiejäätmeid, mida saab kasutada energia tootmiseks," märkis Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuht Ott Otsmann. "Metsanduse arengukavas planeeritud metsakasutuse maht 12-15 mln tm aastas võimaldab toota meie metsa- ja puidutööstussektoris rohkem lisandväärtust, tõsta eksporti ning suurendab ka metsa- ja puidusektori töökohtade arvu.“

 

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077