Autor: Tanel Raig • 19. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidu hind lööb hinnarekordeid

Puidu hinnad olid tänavu II kvartalis Eestis tugevas tõusus ning mõne puiduliigi hind kerkis kõigi aegade rekordtasemele.

Ümarmetsamaterjali hindades on jõudsaimalt kosunud peenpalgi hinnad, mis on tõusnud kõrgemale kui kunagi varem, kirjutab Erametsakeskuse tellitud II kvartali puiduturu ülevaates OÜ Tark Mets. Kuuse peenpalgi hind on ületanud uue rajajoone 60 €/tm. Männipalgi keskmine hind jõudis üle kolme aasta taas kõrgemale kui 65 €/tm, kasvades viimase kvartaliga 5,7%. Ka kuusepalgi hind on jätkanud kasvu (5,4%).

Lehtpuupalgi hinnad ei ole sellist kasvu näidanud. Kase vineeripakk on püsinud möödunud kvartaliga võrreldes samal tasemel, õige natuke on tõusnud kasepalgi hind. Haava- ja lepapalgi hind on langenud.

Ka paberipuidus on kiireimini tõusnud okaspuupuidu hind. Võrreldes eelmise aasta II kvartaliga on hind tõusnud üle 20%. Haavapaberipuit on olnud viimastel kvartalitel vaid kerges tõusus, kuid ometi on see võimaldanud tõusta hinnal kolme aasta kõrgeimale tasemele. Põhjuseks on ilmselt suurenenud konkurents küttepuidu turul ja hea seis toodangu turul, mis võimaldab toorme eest rohkem maksta, leiab Tark Mets ülevaates.

Suurima hinnarekordi tegi küttepuit. Aastaga on olnud hinnakasv 31%, sealjuures viimases kvartalis 5,2%.

Uutesse kõrgustesse on tõusmas hakkpuiduhind, küündides 12,22 €/pm3 eest. Ainult korra, kaks aastat tagasi, on olnud hind veel pisut kõrgem. Toona andis esimese impulsi hinnatõusuks arenema hakkav bioenergeetika, kuid saabuv masu jahutas hinnakasvu kiiresti. Viimase kvartaliga on hakkpuidu hind tõusnud üle 9 ja viimase aastaga võrreldes 24%.

Kui puidugraanulite hinnad olid pea terve eelmise aasta langustrendis ja keerasid uuesti tõusule tänavu aasta alguses, siis viimane info näitab, et selleks korraks on hinnakasv läbi ning suund on jälle alla. Puidugraanulid on erinevalt teistest bioenergeetika toodetest olnud selgelt erineva hinnakujunemisega.  Kui ümarküttepuit, halud ja hakkpuit löövad hinnatõusurekordeid, siis puidugraanulite hind (183,16 €/t) on ainult korra olnud veel madalam ning suund on läbi aastate langev. Samas on jagunud investoritel julgust uute investeeringute tegemiseks, et graanulitootmist suurendada.

Ka puitbrikett (156,44 €/t) on suve tulekuga ligi 4% odavnenud. Siiski ei saa täheldada puidugraanulitega sarnast trendi, sest võrreldes möödunud aastaga on brikett ligi 8% kallinenud.

Puidu hinnad suuremate ettevõtete lõpplaohindade alusel.
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077