Rootsi dokfilm: Saab müüs hävitajaid altkäemaksu abiga

Lennukivalmistaja Saab on müünud hävitajaid Jas Lõuna-Aafrikale suure altkäemaksu toel. Rootsi TV4 on esitanud tõendeid, mis kinnitavad altkäemaksukahtlusi väidetavalt kinnitavad, kirjutab Soome YLE Uutiset.

TV4 saate „Kalla fakta“ andmetel andis altkäemaksu Saabi omanduses olev Lõuna-Aafrikas tegutsev tütarfirma Sanip. Raha läks Lõuna-Aafrika kaitseministeeriumi riigisekretärile Fana Hlongwanele.

Hlongwane ülesanne oleks olnud omalt poolt mõjutada rahaga poliitikuid ostma tehingus kirjas olevad 26 Jas Gripeni hävitajat. Teisalt pidi Hlongwane saama Lõuna-Aafrika nõusse suure vastukaubaleppega. Selles altkäemaksus oli teine osaline ka Hawki harjutushävitajaid müünud Briti firma BAE.

Saabi altkäemaksukahtlusi on varemgi uuritud. Riiklik süüdistaja Christer van der Kwast lõpetas aga uurimise 2009. aastal tõendite puudumise tõttu.

Saab on seni eitanud igasugust sidet Hlongwanega. Saabi teatel on Sanip täielikult BAE kontrolli all.

Dokumentaalfilmi tegijate andmetel on see vale. Toimetajate valduses on kviitungeid, mis näitavad, et Hlongwane on saanud Saabilt kümneid miljoneid Rootsi kroone. Sanipis oli toimetaja sõnul tööl Saabi inimesi.

Lõuna-Aafrika valitsus on 26 Jas Gripeni ostu heaks kiitnud. Viimased lennukid toimetatakse kohale selle aasta jooksul. Vastuoste on tehtud 70 miljardi Rootsi krooni ehk ligi 8 miljardi euro ulatuses.

Osale arutelus

  • Anu Jõgi

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara