Autor: Ain Alvela • 8. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ääremaal peab väärt töötajale rohkem maksma

Et näiteks Ida-Virumaa ettevõtted oma võtmeisikuid paigal saaksid hoida, tuleb neile pealinna lähiümbruse firmadega võrreldes rohkem palka maksta, tunnistas VKG personalijuht.  

ASi Viru Keemia Grupp (VKG) personaliosakonna juhataja Tea Allikmäe sõnul möödus kriisiaeg ettevõttes peaaegu olematu kaadri voolavusega, nüüd aga on hoogustunud arendustegevusega päevakorda tõusnud ka uute töötajate värbamine. Selleks kasutatakse kõiki võimalikke kanaleid ja meetodeid.

„Konkurentide juurest spetsialistide ülelöömise aeg jäi aastasse 2007, meie seda praegu ei tunneta, kuid see oht on lähitulevikus aimatav,“ tõdes Allikmäe. „Praegu leiavad meid üles nii ülikoolide lõpetajad kui kogenud oskustöölised. Kontserni ettevõtetes sooritab aastas õppepraktika umbes sada noort. Tegelikult on see olulisim tegevus oskustööliste leidmisel.“

Kuigi siiani on VKG pidanud nurjunuks kuulutama vaid mõne üksiku avaliku konkursi, tunnistas Tea Allikmäe, et arvestades VKG plaane õlitehase rajamisel ja kütuste valdkonnas, on ettevõte keemiatehnoloogide leidmisel umbes paari-kolme aasta pärast tõenäoliselt suuremas hädas kui praegu. Ta usub, et nende spetsialistide järele suureneb nõudlus peagi oluliselt, sest ka Eesti Energia arendab sääraseid valdkondi ning nendib, et teatud valdkonna spetsialiste pole tõesti Eestist leida. 

„Noorte meelsus Ida- Virumaa kui elukeskkonna suhtes on siiski pigem negatiivne – kui juba on mindud õppima Tallinna või Tartu kõrgkoolidesse, tullakse siia üha vähem tagasi,“ nentis Allikmäe. „Sellepärast peame värbamisel oluliselt rohkem pingutama kui Tallinna lähiümbruse ettevõtted, sageli ka oluliselt suuremat töötasu pakkuma.“

Allikmäe on seda meelt, et võtmepositsiooniga töötaja puudumine, eriti kui on tegemist valdkonnajuhiga, võib ettevõttele kalliks maksma minna.

"Võib küll tööülesandeid jaotada, kuid kaua see kesta ei saa," sõnas ta. "Hädapärased tööd saavad küll tehtud, kuid alati mitte parimal viisil ja soovitud tulemusega."

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077