9. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiavolinik: elektri hind tõuseb tunduvalt

EL energiavoliniku Günther Oettingeri sõnul tõstab EL elektrivõrkude väljaehitamise kulud elektri hinda tarbija jaoks tuntavalt.

„Jutt on ühest kuni kahest sendist kilovatt-tunni eest,“ täpsustas Oettinger hinnatõusu intervjuus ajalehele „Hamburger Abendblatt“. Hinnatõus aitaks finantseerida uute võrkude väljaehitamist. Keskmise neljaliikmelise pere jaoks, kes tarbib aastas 4500 kilovatt-tundi elektrit, tähendaks see 90 eurost hinnatõusu.

Lisakulud on Oettingeri sõnul vältimatud.  „Kui me elektrivõrku välja ei ehita, on elektrikatkestuse oht väga reaalne,“ ütles Oettinger. Taastuvenergia ja tuuleenergia üldvõrku suunamine nõuab täiuslikku võrku, mis kõikumised ära tasandab.

Brüssel annab raha ainult nende projektide jaoks, mis on „Euroopa huvides, aga majanduslikult mittetasuvad,“ selgitas ta, tuues näiteks Balti riigid. Seevastu Põhjamere ja Läänemere uute tuuleparkide sidumine üldvõrgustikuga on Oettingeri sõnul „hea ärimudel“, mida tuleb finantseerida erasektoril.

Autor: Katri Soe-Surén

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077