Autor: Ain Alvela • 2. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hirm külma talve ees tõstab ahjupuude hinda

Tänavu kolmandas kvartalis kallines metsamaterjali sortimentide lõikes kõige rohkem küttepuit – võrreldes aasta esimese poolega võrreldes ulatub hinnatõus üle 13 protsendi.

Kui teises kvartalis kerisid kõige kiiremini ülespoole paberipuidu hinnad, siis kolmandas kvartalis saavutas kõige järsema hinnatõusu küttepuit. Halupuude kiire kallinemise põhjustas spetsialistide hinnangul eelkõige nõudluse kasv ja hakkepuidul töötavate katlamajade käikuandmine.

Mitmed küttepuiduga kaubitsejad on väitnud, et augustikuus metsadesse jäänud tormimurd küttepuidu hinda ei mõjuta. Eesti Metsaseltsi presidendi Heiki Hepneri hinnangul on selge, et nii meil kui ka naabrite juures tormi murtud puidust suurem osa rändab paberipuitu, midagi jõuab energeetikasse ja kus on ülekaalus tormiheide, saab lõigata ka saepalki ning küttepuuks läheb tormist laastatud puit kõige viimases järjekorras.

„Need, kes jätsid talvekütte soetamise sügise peale, peavad kindlasti kevadistest hindadest rohkem maksma,“ nentis Hepner.

OÜ Põhja-Eesti Kütteladu juht ja omanik Margus Vilba on seda meelt, et tegelikult ei ole küttepuude hind tõusnud nii drastiliselt kui seda avalikkusele on presenteeritud. Tema meelest blufivad firmad, kes väidavad, et müüvad küttepuid 1000 krooni ruumimeeter.

„Kui küttepuit maksaks 1000 krooni ruum, siis on juba mõttekam elektriga kütta. Jääb igasugune puudega jamamine ära, lülitad radiaatori sisse ja ongi maja soe,“ nentis Vilba. „Hinnatõus on üldiselt tingitud sellest, et palju puitu läheb hakkekütteks katlamajadesse. Veel kergitavad hindu konkurendid, kes metsaomanikule kõrgemat hinda pakuvad, et too just neile müüks ja nii kerkibki ka üldine keskmine hind. Kes tööd tahab teha, see pakub omakorda jälle üle ja nii see lumepall paisub.“

Kõige suurem hinnatõus on Vilba hinnangul tabanud viimastel kuudel kaseküttepuud, sest kolmemeetrise kaske veetakse agaralt piiri taha, kus selle eest palju paremat raha makstakse kui meil.

Raasiku vallas Pikaveres oma paarkümmend aastat küttepuude tootmise ja müügiga tegeleva OÜ AT Artal juhataja Ivar Kaijanen on aga hoopis seda meelt, et 2011. aastal peaksid küttepuidu hinnad langema, sest vahepealne suur nõudlus õhutas müüjaid rohkesti puitu lattu varuma.

„Kui puit jääb seisma, tuleb ka hinda langetada,“ märkis Kaijanen.

Lähemalt saab küttepuidu hindade kujunemisest lugeda tänase Äripäeva tööstuse rubriigist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077