Autor: Anne Oja • 23. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatootja: küsimus on, kelle kätte läheb jäme ots

Tere ja E-Piima koostöö tulemuse määrab, kelle kätte läheb ühises ettevõtmises jäme ots, kas piimatootjatele või töösturitele, arvas piimandusühistu E-Piim liige Jaan Kiisk. 

400 piimalehmaga JK Otsa Talu OÜ juhataja Jaan Kiisk lausus täna välja kuulutatud koostööplaane ja võimalikku ühinemist kommenteerides: "Selge, et ilma nõukogu ja üldkoosoleku otsuseta E-Piim Terega ühineda ei saa. Kui ühine piimatööstus läheks börsile, tähendaks see, et kontroll piima töötlemise üle läheks tootjailt välismaalaste kätte."

Kiisk arutles: "Kui tootmine ja maa lähevad eestlaste käest ära, kuidas hakkab see parandama tootjate olukorda? Tervikuna sektor muidugi teenib, aga raha läheb mujale, mitte tootjale. Kui ühinemise tulemusel tekiks tootjate ühistu, saaksime kasumi jaotamisel aga kaasa rääkida."

Kiisa andmetel ületab E-Piima liikmete arv poolt tuhandet ja igaühel on põhikirja kohaselt üks hääl. Liikmed ei pea samas üldkoosolekule isiklikult kohale minema, sest neid esindavad volinikud.

"Praegusel keerulisel ajal pole ma kindel, et E-Piima liikmed AS Terega ühinemist toetavad. Esialgu kindlasti kaheldakse. Vaja oleks selgeks saada, mida strateegiline koostöö endast kujutab," rääkis Kiisk. "Võib-olla algul mingit jumet on, aga küsimus on selles, kelle kätte läheb jäme ots, kas tootjate või töötlejate käte. Kui tahame, et kodumaine tootmine säiliks, ei tohi tootjad kontrolli töötlemise üle käest ära anda."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077