Autor: Kaisa Gabral • 17. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vichmanni osalusega mööblifirma duubeldas kasumi

Tartu lähedal asuv ettevõte Tiksoja Puidugrupp suutis möödunud aastal - paljude ettevõtjate jaoks katsumuste aastal - oma kasumi pea kahekordistada. Edu pandiks peab ettevõtte juht lojaalseid pikaajalisi kliente.

Tiksoja Puidugrupi üks omanikke Marcel Vichmann nimetas ettevõtte edu põhjustena juhtkonna professionaalsust ning kogu töökollektiivi panust ja selget arusaamist, et kui tööd on, tuleb seda kiirelt ja korralikult teha. "Töö on mitte ainult õigus ja kohustus, vaid puidusektoris ka privileeg, mida jagub vähestele," ütles ta.

Lisaks kindlustas Vichmanni sõnul edu ülikonservatiivne finants- ja dividendipoliitika. "Misjuures omanikustaatus omaniku rahakotis eriti ei kajastu," lisas ta.

"Oleme viimased aastad töötanud üsna ühtlase võimsusega, pikaajaliselt väljakujunenud kliendibaasil. See aasta meile suuri muudatusi kaasa ei too," jäi ettevõtte juht ja üks omanikest Hanno Murrand tulemusi kommenteerides tagasihoidlikuks.

Müük Lääne-Euroopasse

Statistikaamet teavitas möödunud nädalal ettevõtjaid üllatavalt positiivsest SKP numbrist +3,5%, mis tuli peamiselt tänu eksportivatele tööstusharudele. Ka Tiksoja Puidugrupp oli selles kambas väike osaline. "Ekspordime pea kogu oma toodangu Lääne-Euroopasse," märkis Murrand. Peamised kliendid on postimüügifirmad ja mööbli müügiketid Saksamaal, Hollandis, Prantsusmaal, Inglismaal, Taanis ning Rootsis.

Tellimusi tuleb rohkem

ASi Rootsi Mööbel juhi Andres Soosaare sõnul neil möödunud aasta sama lennukas ei olnud. "Jäime ellu! Mullu oli meie käive 61 mln krooni ja see kahanes aastaga 34,4%. Puhaskasum oli 2,3 mln krooni, võrreldes 2008. aastaga vähenes see 7,8 mln krooni," rääkis Soosaar ja lisas, et tulemustele mõjus hävitavalt ka paljude äripartnerite kõrbemine.

Samas on Soosaare sõnul tellimuste arv kasvanud. "Signaalid on kuidagi vastuolulised. Globaalsed signaalid on negatiivsed, kuid elu näitab, et on mingi elavnemine ja tellimuste arv on kasvanud," arutles Soosaar, kelle sõnul on mööblitööstus suunatud tarbijale, kuid see sektori ei hakka taastuma enne, kui ei vähene tööpuudus.

Mis on mis

*Tiksoja Puidugrupp*Asutatud 1997. aastal.*Põhitegevusala on täispuitmööbli tootmine.*Ettevõtte tootmiskompleks asub Tartumaal Tiksojal.*Hanno Murrand on firma juht ja omanik (66,67%), teine väiksem osanik on Marcel Vichmann (33,33%).

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077