Autor: Silvia Kruusmaa • 14. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Zimbabwe paneb müüki „veretud“ teemandid

Zimbabwe alustab esimest multimiljoni dollarilist teemandi müüki sel nädalal pärast eelmisel kuul sertifikaadi saamist, mis tõestab, et riigi vääriskivid on saadud inimlikul viisil ega ole nö vereteemandid.

900 000 karaadi (karaat - vääriskivide massiühik 0,2g) eest teisipäeval müüdud teemandid tõid sisse 72 miljonit dollarit, vahendas CNN lihvimata teemandite eksporti kajastava Kimberley protsessi sertifitseerimissüsteemi (Kimberley Process Certification Scheme - toimet.) andmeid.

Teemandite tootjate ja kauplejate esindajatest koosnev organisatsioon The World Diamond Council volitas eelmisel kuul Zimbabwel läbi viia kaks järelevalve all toimuvat lihvimata teemandite ekspordimüüki kuni septembrini.

„Kui see on võit kellegi jaoks, on see võit Kimberley protsessi sertifitseerimissüsteemile,“ ütles KPCS esindaja Boaz Hirsch.

KPCS keelas eelmisel aastal Zimbabwest teemantide eksportimise pärast seda kui sõjavägi võttis üle riigi teemandiväljad 2008. aasta lõpus. KPCS teatas mullu, et illegaalne teemandite kaevandamine Zimbabwe sõjaväe poolt viib verevalamiseni ja rünnakuteni tsiviilkodanike vastu. Globaalset teemanditööstuse üle järelvalvet teostav grupp tegi oma avalduse pärast seda, kui oli saanud mitmeid teateid elanikelt ja töötajatelt nädal aega kestnud uurimise jooksul.

Uurimine algatati pärast seda, kui organisatsiooni Human Rights Watch raport süüdistas riigi relvajõude teemandiväljade jõuga ülevõtmises Marange piirkonnas ja umbes 200 inimese tapmises. Osad rünnakutes tapetud ohvrid maeti massihaudadesse, selgub inimõigusteorganisatsiooni aruandest.

KPCS veenis riigi valitsust vabastama teemandikaevandused sõjaväe võimu alt ning nõudis sõjaväe vastu esitatud süüdiustuste uurimist.  Lisaks süüdistas Human Rights Watch relvajõude teemandimüügist saadud raha riigi presidendi Robert Mugabe partei rahastamises.

Zimbabwe valitsus lükkas osad aruandes tõstatatud süüdistused tagasi, mööndes siiski, et on toimunud ebaseaduslik kaevandmine. Valitsus pole suutnud ümber lükata süüdistusi tapmistes, kuid uurimine jätkub.

Nö vereteemandid on olnud viimasel ajal uudistes Libeeria endise presidendi Charles Taylori kohtuprotsessi tõttu. Taylorit süüdistatakse teemandimüügi kaudu verise tsiviilisõja õhutamises Sierra Leones.

Dekaadipikkuse konflikti jooksul sunniti Taylori poolt toetatud mässuliste armee Revolutionary United Front (RUF) teismilisi tapma, vägistama ja rüüstama, neile anti narkootikume, et esile kutsuda vägivaldset käitumist. Noori varustati relvadega, mida oli otseselt rahastatud teemandimüügist saadud rahaga, selgub Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni andmetest.

2002. aastal lõi ÜRO  Sierra Leones kohtu, et esitada Taylorile süüdistus inimsusevastastes kuritegudes, sh mõrvas, seksuaalses orjastamises ja vägivallas ning orjapidamises.  Hiljem viidi kohtupidamine üle Haagi mure pärast, et Taylori kohalolek võib häirida regiooni stabiilsust ja julgeolekut.

Taylor on esimene Aafrika riigipea, kes on antud kohtu alla sõjakuritegudes (süüdistused terrorismis, piinamises) rahvusvahelise tribunali ees. Endine riigipea on süüdistusi eitanud.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077