Autor: Anne Oja • 25. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lukašenko esitas Gazpromile uue ultimaatumi

Valgevene peatab vene nafta- ja gaasitransiidi Euroopa Liitu, kui Gazprom ei maksa ööpäeva jooksul 32 miljonit dollarit, edastas Interfaks.

Valgevene president Aleksandr Lukašenko tegi avalduse umbes tund pärast seda, kui Venemaa saadik Aleksandr Surikov gaasisõja lõpust teatas.

Gazprom maksis Valgevenele 24. juunil 228 miljonit dollarit, kuid Minsk leiab, et neil on saada veel 32 miljonit dollarit võlga. Gazpromi arvates rikub Valgevene pool aga nendega sõlmitud lepingu tingimusi.

Venemaa ja Valgevene vaheline gaasisõda algas juuni keskel, mil Minski gaasivõla suuruseks oli 200 miljonit dollarit.

Gazprom keeras torud algul 15% ulatuses, seejärel aga 30% ja 60% ulatuses kinni. Minsk nõudis maksmist transiidi eest. Gazprom märkis seejärel, et nad on valmis maksma, kuid Valgevene ei võta makseid vastu.

Olukord näis lahenevat 24. juunil, mil Gazprom transiidiraha üle kandis, kuid see polnud ilmselt piisav.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077