Autor: Anne Oja • 14. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaabli remont hoidis Eesti elektri odava

Estlinki kaabli hooldustööd kiskusid siinse vabaturu elektri hinna alla, kuna see ei pääsenud põhjanaabrite kasutusse, kirjutas täna Eesti Energia blogis ettevõtte energiakaubanduse direktor Margus Vals.

Kolmapäeval ja neljapäeval oli ühendus Eesti ja Soome vahel katkenud 39 tunnil järjest, kuna Estlink1 kaabel oli iga-aastases hoolduses. Ühenduse puudumine tähendas seda, et elekter ei pääsenud Soomest Eestisse ega ka vastupidi, mis tõi kaasa suure hinnavahe Soome ja Eesti hindades.

Katkestuse esimesel kahel tunnil olid hinnad Eestis kõrgemad kui Soomes (12,6 €/MWh ja 3,4 €/MWh), kuna odavat öist Põhjala elektrit ei tulnud Estlinki hinnapiirkonda. Ülejäänud kolmapäevase-neljapäevase katkestuse ajal olid hinnad Eestis palju madalamad – hinnavahe Soomega oli keskmiselt 14,2 €/MWh. Kohe peale ühenduse taastumist kadus ka hinnavahe Soomega.

Laupäeval olid katkestuse ajal hinnad keskmiselt 6,7 €/MWh madalamad ning pühapäevase katkestuse ajal 4,4 €/MWh madalamad.

Pühapäeva öösel, mil tarbimine väiksem, olid hinnad võrreldes Helsinkiga palju kõrgemad. Viiel tunnil olid hinnad Helsingis üle 10 €/MWh odavamad ning suurim vahe oli 26,8 €/MWh (06:00-07:00).

Nädala keskel ning nädalavahetusel toimunud Estlink1 kaabli hooldusel oli oluline mõju kogu nädala ekspordile-impordile. Eelmisel nädalal eksporditi Soome 5,6 GWh vähem ehk 17,3 GWh. Kokku eksporditi elektrit Soome 76 tunnil, neist 36 tunnil maksimaalselt ehk 262 MW.

Soomest Eestisse imporditi elektrit 6,5 GWh ning tundide arv, mil Rootsi hüdroenergia Soomest Eestisse tuli, oli varasema nädala 46 tunni asemel vaid 33. Nendest 12 tunnil oli import maksimaalne, mida Estlinki kaabel börsisüsteemi kaudu võimaldab ehk 252 MW.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077