Autor: Anne Oja • 31. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon tõmbab Balti sprottidele kriipsu peale?

Täna kohtus Brüsselis Euroopa komisjoni ekspertide töögrupp, mille päevakorras oli Läti äriuudiste portaali rus.db.lv andmetel bensopüreeni küsimus Baltimaade kalakonservides.

Bensopüreen on aine, mis tekib kala praadimisel ja suitsutamisel ja väidetavalt on seda liiga palju Balti riikides toodetud sprotikonservides. Möödunud aastal soovitas Euroopa Komisjon sprottide dioksiininormiks 37,5% ja bensopüreeninormiks 3 mg kilo kohta. Läti väljaande sõnul tähendavad sellised piirangud sprotitootmisele krahhi.

Lätlaste info ei vasta tõele, kommenteeris Euroopa Komisjoni esindus Eestis. Läti kalatööstuse assotsiatsioon oli kutsutud 31. maiks Brüsselisse aru andma, kuid tervisele kahjulike ainete maksimaalne sisaldus pole veel otsustatud.

Tänavu mais keelas Venemaa ajutiselt SIA Gamma kalakonservide sisseveo. Läti sprottide sissevedu oli mürgiste ja vähkitekitavate ainete nagu bensopüreeni tõttu keelatud ka 2007. aastal.

Vene seadustega on lubatud bensopüreeni sisaldus konservis 1 mg kilogrammi kohta, aga Euroopa Liit on Lätile lubanud praegu kordades kõrgema bensopüreeni sisalduse suitsetatud sprottides ja selleks on 8 mg kilo kohta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077