VKG: Eesti põlevkivist ei saa 6,5 triljonit krooni

VKG juhatuse liige ja arendusdirektor Jaanus Purga kummutab arutluskäigu, et Eesti istub põlevkivivaru otsas, mis õliks tehes oleks väärt 6,5 triljonit krooni.

SEB strateeg Peeter Koppel vahendas möödunud nädalal Facebookis LHV foorumis ilmunud arvutuskäiku, mille kohaselt saaks Eestis asuvast põlevkivist 6,5 miljardit barrelit põlevkiviõli.

"6,5 miljardit barrelit × 80$ barrel × 12,5 krooni= 6,5 triljonit krooni. Seega, Ida-Virumaal vedeleb maapõues 6,5 triljonit krooni, ... mis on ca 30 korda tänast SKPd. Tootmiskulude prognoos vaheldub $20-45 barreli kohta," edastas Koppel arvutuse foorumist.

Põlevkivivarude jagunemine erinevate ettevõtete vahel ja põlevkivi töötlemisest teenitav potentsiaalne tulu on ilmselt hell teema, kuna oma viimases aastaraamatus 6,5 miljardi barrelise põlevkiviõli tootmispotentsiaali välja käinud VKG nimetas analüütikute naljaga pooleks tehtud arvutuse vahendanud Koppelit asjatundmatuks spekulandiks.

VKG juhatuse liikme ja arendusdirektori Jaanus Purga sõnul vastab 6,5 miljardit barrelit teoreetilist õli ca 5 miljardile tonnile põlevkivile. "See vastab kogu Eesti põlevkivileiukoha üldvarudele üldpindalaga 2973 ruutkilomeetrit, millest 1956 ruutkilomeetrit jääb Ida- ja 946 ruutkilomeetrit Lääne-Virumaale," selgitas ta Ärpäevale.

"Igasugused spekulatsioonid a la Peeter Koppel on täiesti asjatundmatud ja neil pole mingit väärtust. Põhjusel, et kogu põlevkivivaru ei tähenda seda, et seda varu saab ja on üldse vaja kasutada," kommenteeris Purga analüütikute arvutusi.

"Minu hinnangul on Eesti kogu 6,5 miljardisest teoreetilisest potentsiaalist praeguste kaeve- ja töötlusmeetoditega mõistlik kasutada maksimaalselt 1,5 miljardit barrelit ehk 20-25%. Seda nii keskkonnakaitselistel kui majanduslikel põhjustel," lisas Purga. Arendusdirektori väitel on VKG seda oma esitlustes alati ka öelnud. "Ja on mõistlik pidada kinni riiklikus arengukavas sätestatud piirnormidest, kuid eelkõige tuleb põlevkivi targalt kasutada, seda maksimaalselt väärtustades," ütles ta.

Osale arutelus

  • Anne Oja

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara