Autor: Jaana Pikalev • 13. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Ametiühingute Keskliit pole Eesti Energia IPO vastu

Eesti Ametiühingute Keskkliit (EAKL) ei vastusta Eesti Energia vähemusosaluse viimist börsile. Kui valitsus peaks selle võimaluse tagasi lükkama eeldab liit, et viivitamatult tagataks ettevõttele vajalikud investeeringud, mille viibimine võib ohtu seada Eesti elektrienergiaga varustamise kindluse.

Ametiühingute esimees Harri Taliga kirjutas arvamuses majandus- ja kommunikatsiooniministrile, et Eesti energeetika tuleviku seisukohast võtmetähtsusega küsimustel laiapõhjaline avalik arutelu kõiki huvirühmi, sh ametiühinguid, kaasates, on hädavajalik, et saavutada ühiskonnas konsensus, mis aitaks tagada energeetika stabiilsemat arengut tulevikus.

"Eesti Energia AS on kahtlemata riigi jaoks strateegilise tähtsusega ettevõte, millest sõltub otseselt majanduse energiaga varustamise kindlus ning seeläbi ka Eesti julgeolek," möönis Taliga. 

Lisaks majanduse arengule mõjutab Eesti Energia AS suure tööandjana oluliselt ka meie tööturu olukorda tervikuna ning eriti tööhõivet Ida-Virumaal, kus paiknevad olulised energeetikasektori tootmisvõimsused ja –üksused, tunnistas Taliga.

Nende ülesannete täitmiseks vajalikke investeeringuid ei saa kahtluse alla seada – mis küll ei välista arutelu eri investeerimisvariantide vahel, nende võimalike kombinatsioonide plusside ja miinuste analüüse ning optimaalsete valikute tegemist, lisas ta.

EAKL ei vastusta Eesti Energia AS vähemusosaluse viimist börsile, kuid seda ainult tingimusel, et riik säilitab tegeliku (mitte formaalse) strateegilise kontrolli ettevõtte üle ning välistatakse ettevõtte hilisem nn hiiliv erastamine, st riigi osaluse vähenemine alla 67% ette¬võtte aktsiatest, ütles Taliga.

"Juhul, kui valitsus ei pea hetkel otstarbekaks Eesti Energia AS esmast avalikku aktsiaemissooni, on hädavajalik viivituseta otsus, kuidas riik tagab ettevõtte investeeringud, millega viivitamine seaks ohtu Eesti elektrienergiaga varustamise kindluse juba lähiaastatel," edastab Taliga liidu seisukohta. "Investeeringute rahastamisotsuse edasilükkamist kaugemasse tulevikku ei saa nimetada vastutustundlikuks ja riigimehelikuks käitumiseks," lisas ta.

Riik peaks Eesti Energia AS omanikuna tegema kõik võimaliku selleks, et ettevõttesse tehtavad investeeringud annaksid tööd eelkõige Eesti ettevõtetele ja inimestele, sh uute tootmisvõimsuste rajamisel, rõhutas Taliga.  

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077