Autor: Artur Tooman • 12. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oma äri rajajad on julgemaks läinud

Kui 2008. aasta lõpus valitses turul ebakindlus ja hirm, siis 2009. aasta keskel muutus uute ettevõtete algatamine elavamaks - hakkas suurenema starditoetuse taotlejate arv.

"Praegu on just õige aeg alustamiseks, heal ajal on see palju raskem," arvas Harju Pellet OÜ juhatuse liige ja kaasomanik Oleg Stepanov.

2010. aasta alguses registreeritud Harju Pellet kavatseb toota saepurust ja okstest biokütust. Stepanovi sõnul ehitatakse praegu organisatsiooni, väike tootmine avatakse lähiajal. Esialgu piisab kahest töötajast, kes hakkavad teenindama siseturgu, kuid perspektiivis näeb Stepanov laienemist välisturgudele.

Eksport saab hoogu juurde

Osa uustulnukaid on märksa julgemad ja teavad, mida ja kus müüma hakkavad. Roba.ee OÜ juhatuse liige ja omanik Sergei Serõn ütles, et veel hiljuti müüsid nad kinnitustroppe, nüüd aga otsustasid hakata neid ise tootma. Tema sõnul hakkab tehases töötama kuus inimest. Praktiliselt kogu toodang eksporditakse Venemaale. "Ma ei kartnud alustada uut äri, kuna tean, mida teha ja kellele müüa," ütles Serõn.

Lemoh OÜ hakkas tootma traktorihaagiseid ja ekspordib kogu toodangu. Tehases töötab kuus inimest. Ettevõtte omaniku Aleksander Nestertšuki sõnul ta muidugi kardab, et äri võib läbi kukkuda, kuid kes ei riski, see ei võida. Praegu ettevõttel tellimusi on ning nende arv kasvab. Nestertšuk kavatseb veel kord EASi poole pöörduda, et seadmeid juurde osta.

Kui nõudlus on, tasub teha

Firma Deenak Salong OÜ hakkas hiljuti õmblema peoriideid. "Tellivad nii eraisikud kui ka organisatsioonid, mis korraldavad kostümeeritud etendusi. Tellimusi tuleb Eestist ja Euroopast," rääkis firma omanik Irina Tšitšejeva. "Kriis kriisiks, kuid elu läheb edasi," seletas ta, miks just kriisi ajal viis oma unistuse ellu. Firmas sai tööd viis inimest.

EuroCityArt OÜ juhi ja omaniku Olga Lumi sõnul läheb neil lõuenditele trükitud Eesti ja Euroopa linnade väikeste panoraamide müük päris hästi. Varem Lumi äriga ei tegelenud, kuid kui tema loomingu järele tekkis nõudlus, otsustas ta oma fotoateljee avada.

EASi andmeil lõpetab esimese kolme aasta jooksul tegevuse 15% värsketest äridest.

Kommentaar

Dmitri Burnašev, EASi alustatavate ettevõtjate divisjoni juht

Eelmisel aastal oli äriregistris registreeritud üle 11 000 äriühingu ja umbes 17 500 FIEt. Viimaste suur hulk on seotud seadusemuudatusega, mis nõuab nende FIEde registreerimist äriregistris, kes olid varem arvel ainult maksu- ja tolliametis. Nii et vaevalt võime rääkida uuest 17 500 stardist ärimaastikul.

Möödunud aastal alustas uut äritegevust rohkem ettevõtjaid kui aasta eest. Kõige populaarsemad valdkonnad olid hulgi- ja jaemüük ning töötlev tööstus. Valdkonna langusele vaatamata tuli teisele kohale ehitus, milles alustas tegevust 10-12% uutest ettevõtetest. Lõplik kohandumine muutunud oludega ja elavnemine ärimaastikul algas 2009. aasta keskel.

taust

2009. aastal tegevust alustanud ettevõtjad kavatsevad esimese tegevusaasta jooksul luua umbes 29 000-31 000 uut töökohta.

30 protsenti uustulnukatest juba praegu ekspordib oma toodangut või kavatseb alustada ekspordiga lähiajal.2/3 uutest ettevõtetest olid huvitatud riigi toetusest, 20-22 protsenti ei kavatse seda taotleda ning 10 protsenti oli veel kahevahel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077