Autor: Väinu Rozental • 5. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu firma leiutis murrab betooni nagu küpsist

Tartu väikefirma OÜ De Crab on tootma hakkamas maailmas ainulaadset ja seitsme patendiga kaitstud seadeldist, mis oma väiksusest hoolimata purustab mängeldes betoonikamakaid.

"Praegu töötas purusti vaevalt veerand jõuga," ütleb De Crabi üks kolmest omanikust Valter Teppan teeseldud ükskõiksusega ja astub väiketraktori kabiinist välja. Hetk tagasi demonstreeris ta korduvalt, kuidas nende leiutis hammustas sekundite jooksul paarikümne sentimeetri paksuse betoonplaadi nagu küpsise katki. Ja ei mingit tolmu, vibratsiooni ega müra.

Tegu on väiketraktorile sobiva haagisseadmega, mille hüdrokordisti suudab tekitada kuni 1250baarise surve ja see omakorda annab purustushaaradele kuni 100tonnise survejõu. Kusjuures seadeldise juhtimiskeskus ehk aju saab kõvemat materjali puredes ise aru, millal on vaja survet tõsta. Traktorikabiinis istuva inimese vilumuseks jääb vaid juhtida 360 kraadi pöörlevad haarad nii, et purustusmaterjal nende vahele satuks.

Purusti autoriks soomlane

"Meie riistapuu on mõeldud eelkõige lammutustöödeks siseruumides," ütleb Teppan ja lisab muiates, et kui näiteks Tartu keskuse Tasku esimese korruse ruumide hiljutisel laiendamisel tulevase Rimi kaupluse jaoks oleks kasutatud nende purustajat, poleks pidanud kõrvalasuva hotelli külastajaid majutama suruõhuhaamri tärina ja tolmu eest pakku hotelli võimalikult kaugemasse otsa. Teppan usub, et nende leiutisest võiks saada Eesti oma Nokia. "Mujal maailmas analoogi pole," kinnitab Teppan.

Eelmise nädala algul valminud näidiseksemplari, seitsme patendiga kaitstud mobiilse purusti autor on soomlasest insener Martti Könönen, kes on purustite väljamõtlemise ja tootmisega tegelenud paarkümmend aastat.

"Kuna mu endised äripartnerid Soomes tegid mulle külma ja pärast minu loobumist nendega koostööst kukkus firma oskusteave kokku, alustasin purustite uute modifikatsioonide tootmisse juurutamisega hoopis Eestis," räägib Könönen. "Tunnen Valter Teppanit aastakümneid, austan tema pühendumust ja pealegi on tal Raadil endisel sõjaväelennuväljal väga head tootmistingimused ning professionaalsed töölised."

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas 23. märtsil rahuldada De Crabi kui alustava ettevõtte taotluse saada pool miljonit krooni stardi- ja kasvutoetust.

EASist raha teel

"Toetussumma läheb purustusseadme tootmisjooniste projekteerijale, ent me saame EASist raha kätte alles siis, kui oleme omapoolse kolmandiku projekteerijale ära maksnud," toob De Crabi osanik, jurist Maia Ploom välja ilmselt kõikide alustavate innovaatiliste ettevõtete põhiprobleemi. "Omaosaluse suudame aga maksta alles pärast seda, kui oleme suutnud mõne seadme maha müüa."

Masinaehitusliku projekteerimisega tegeleva OÜ Meiren Engineering juhataja Raoul Renser ei muretse De Crabile praegu justkui tasuta töö tegemise pärast. "Meie jaoks on oluliseks tagatiseks juba see, et EAS neile toetusraha eraldab," lausub Renser. "Meil on tegelikult väga hea meel, et me saame Eesti firma projektis osaleda, sest neid kodumaiseid firmasid, kes uue seadmega turule tulevad, ju peaaegu polegi."

Sakslased tunnevad huvi

Teppani kinnitusel on De Crabi kolm osanikku investeerinud purustiprojekti kokku 1,2 miljonit krooni ning lisaks näidiseksemplarile tehakse praegu peamiselt oma jõududega kolme purustit, millest vähemalt kahele on potentsiaalne ostja juba ka Eestis olemas. Ta lisas, et purustite põhituruna näevad nad eelkõige Euroopat ja miks mitte ka Ameerikat.

Et Eesti toote vastu huvi on, näitas Saksa-Balti Kaubanduskoja Eesti büroo tehtud otsing. "Vastavalt De Crabi tellimusele helistasime läbi üle 60 Saksamaal lammutusega tegeleva või purustusseadmeid müüva firma," rääkis Saksa-Balti Kaubanduskoja Eesti büroo nõunik Kaia Kuha. "Neist 39 palusid saata konkreetsemat infot ning huvilistega tegeleb edasi juba De Crab ise," lisas ta.

Teppani kinnitusel plaanivad nad lähikuudel minna Saksamaale oma toodet demonstreerima.

Kommentaarid

Nikolai Rand, ehitusfirma OÜ Silindia projektijuhtOlen tartlaste seadeldise konstruktsiooniga tuttav ning usun, et pärast katsetamist kaalub meie firma selle ostmist.

De Crabi purustis on mitmeid innovaatilisi lahendusi. Seadeldis on võimeline purustama betooni hästi kiiresti ja mis peamine - sellega saab purustustöid teha siseruumides. Seni on kitsastes tingimustes purustustöödel kasutatud peamiselt suruõhuhaamrit, betoonilõikurit ja sepahaamrit ning loomulikult inimtööjõudu, aga see on kallis lõbu.

Vaevalt hakkab De Crabi seade pakkuma huvi suurtele, puhtalt lammutamisele spetsialiseerunud firmadele. Või ehk vaid siis, kui keegi neist pühendub vaid spetsiifilise alale ehk siseruumide lammutamisele. Aga keskmise suurusega ehitusfirmale, kes muu hulgas tegeleb ka lammutamisega, annaks seadeldis tohutu eelise.

Mari Vavulski, EASi alustavate ettevõtete divisjoni vanemkonsultant

Eraldasime De Crabile stardi- ja kasvutoetuse, sest tegemist on uue tööstustootega, millel puuduvad otsesed konkurendid nii Eestis kui ka lähiriikides. EASile esitatud projekt sisaldas väga kindlaid tõendeid ka selle kohta, et ettevõtja arendatava toote järele on turul nõudlus. Samavõrd oluline oli projekti meeskond, kelle kogemused ja oskused andsid kindluse, et projektis kokkulepitud tegevused viiakse edukalt ellu. Väheoluline polnud ka see, et ettevõtja projekt on suunatud ekspordile, sisaldab olulisi innovaatilisi elemente ja aitab kaasa tootlikkuse suurendamisele.

taust

OÜ De CrabAsutatud 23.07.2009Kolm võrdset osanikku: Valter Teppan, Martti Könönen ja Maia PloomOmanikud on mobiilsesse betoonipurustisse investeerinud 1,2 miljonit krooni.Saab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse 23.03.10 otsuse kohaselt 0,5 miljonit krooni stardi- ja kasvutoetust.Rendib ruume ja seadmeid Valter Teppani firmalt OÜ Võidusõidutehnika.mis on misMobiilne betoonipurustiSobib kõikidele traktoritele, millel on hüdraulika.Purustushaarade laius kuni 80 sentimeetrit.Hüdrokordisti annab kuni 1250baarise surve, mis tagab kuni 100tonnise survejõu.Analoogset seadeldist maailmas pole.On saanud seitse patenti.Leiutaja on soomlane Martti Könönen.Hind jääb esialgu 0,6 miljoni krooni kanti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077