Autor: Anu Jõgi • 16. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viinatootjad süüdistavad müügi languses aktsiisitõusu

Alkoholiaktsiisi tõus langetas legaalse kange alkoholi müüki ligi poole võrra ja sundis tehased osalisele tööajale, eksport kasvas seevastu 85 protsenti, teatas Alkoholitootjate Liit.

Alkoholitootjate Liidu andmeil müüsid kange alkoholi tootjad 2010. aasta jaanuaris Eestis vaid 0,36 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on 45 protsenti vähem kui 2009. aasta samal ajal.

Aktsiisitõusu mõju on sundinud kõiki Eesti alkoholitootjaid osalisele tööajale, teatas liit.

"Aktsiisi ulja tõstmise tulemusel on legaalse alkoholi ostud nii drastiliselt langenud, et salaviinaprobleemi ei ole enam võimalik eitada. Lootust lisab, et politsei- ja piirivalveameti juht on kõrge ametnikuna aktsiisitõusude olulist mõju salakaubandusele tunnistanud. Legaalse alkoholi hind on kättesaamatu juba liiga suure osa jaoks elanikkonnast, mistõttu prognoosime tervist ohtu seadvate surrogaatide ja salaviina tarbimise kasvu,“ ütles Alkoholitootjate Liidu juhatuse esimees Janek Kalvi.

Eesti kange alkoholi tootjad eksportisid 2010. aasta jaanuaris 0,3 miljonit liitrit kanget alkoholi, kasvatades müüki välisturgudele eelmise aasta sama ajaga võrreldes 85 protsenti. Rohkem kui neljandiku kogutoodangust realiseerivad alkoholitootjad välisturgudel.

„Kodumaist alkoholitööstust on täielikust kollapsist päästnud vaid edukas eksport, mis kahjuks ei saa koduturu toeta kaua edukalt toimida,“ ütles Alkoholitootjate Liidu juhatuse esimees Janek Kalvi.

Koos ekspordiga müüsid kange alkoholi tootjad 2009. aastal 17,3 miljonit liitrit kanget alkoholi. Eestis müüdi 2009. aastal 12,9 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on peaaegu 3,9 miljonit liitrit vähem kui 2007. aasta müük enne hüppelisi alkoholiaktsiisi tõuse.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077