17. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

British American Tobacco paneb Läti tehase kinni

British American Tobacco Latvia (BATL) teatas neljapäeval, et on sunnitud aktsiisishoki pärast Läti tootmise sulgema ja müügipersonali vähendama, kirjutas Biznes Baltija.

Pärast aktsiisitõusu, mille järel kasvas plahvatuslikult musta turu osakaal, muutus 40% suitsetajatest kahjumlikuks. Odavaid sigarette tuuakse Lätti Venemaalt ja Valgevenest.

British American Tobacco on tänavu saanud Lätist suurt kahjumit, kuid firma numbreid ei täpsustanud.

Maksu- ja hinnatõusu tõttu on legaalsete sigarettide müük kukkunud 40% ja musta turu osakaal kasvanud 30%ni kogu turust. BATLI toodang on tänavu kahanenud 5,6 miljardilt sigaretilt 800 miljoni sigaretini. "Sellise koormusega pole mõtet tehast töös hoida," teatas ettevõtte juht. Lätti hakatakse sigarette tooma teistest ELi liikmesmaadest, peamiselt aga Taanist.

Läti vanimat sigaretimarki Elita hakatakse samuti tootma Taanis. Sigaretitehase sulgemine toob kaasa 156 töötaja vallandamise. Tubakafirma Läti harus töötab praegu 296 inimest.

1887. aastal asutatud Riia tubakatehase hooned kuuluvad tegelikult Läti riigile ja British American Tobacco rendib neid. Sisseseade kuulub sigaretikontsernile.

BATL sai tubakatehase oma valdusse pärast Scandinavian Tobacco allaneelamist 2008. aastal, millega kasvas firma turuosa Lätis 34%ni. 2009. aasta jooksul on BATL maksnud Läti riigieelarvesse 40 miljonit latti makse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077