15. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toormepuudus ajab puitmaterjali hinda üles

Puidutoodete hinnad on aasta lõikes küll keskmiselt veerandi võrra langenud, ent toorme nappus tõstab hindu ja sunnib tootjaid marginaali arvel järeleandmisi tegema.

ASi Rait juhatuse esimehe ja höövelmaterjalide ärijuhi Ivar Dembovski sõnul jääb hinnatõus aasta algusest 20 protsendi piiridesse. Hinnatõusu ühe põhjusena toob Dembovski välja tootmisvõimsuste vähendamise ja ettevõtete sulgemise okaspuiduturul. "Tootmismahud on langenud rohkem kui nõudluse maht. Tasakaal on paigast ära läinud ja ma arvan, et kui praeguseks on hinnad 20% tõusnud, siis kolmandas kvartalis võib tõus jätkuda," lisas ta.

"Hinnatõus on põhjustatud kehvast toorme kättesaadavusest. Metsaomanikud ei võta oma metsa maha, sest tahavad kõrgemat hinda saada," rääkis ASi Puukeskus tegevdirektor Atso Matsalu. "Toormaterjali puudus on sundinud paljusid tööstusi uksi sulgema ja seetõttu on kättesaadavus lõpptootele väga vilets," lisas ta.

Edasist hinnamuutust on raske prognoosida ja Matsalu sõnul antakse hinnatõusudest väga ootamatult teada, vaid nädala jagu ette. "Ehk sügisel, kui nõudlus väheneb, hakkab hind taas langema, aga see sõltub ka sellest, kuidas toormaterjali tulema hakkab," rääkis ta. Puukeskuses on lõpptoodete hinnad tõusnud 10-15% ning Matsalu sõnul tuleb toorme hinnatõusust väiksem tõus marginaali arvelt. "Kvaliteesemaid tooteid oleme toonud Soomest, kus hinnad samuti ligikaudu 20% tõusnud. Ka Soomes on palju tööstusi suletud," nentis ta.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077